Hopp til innhold

Vil tilbake til Afghanistan

Kjetil Bragstad fra Stange mistet bestevennen da en veibombe eksploderte i Afghanistan. Han ble sjøl alvorlig skadet i eksplosjonen, likevel ønsker han seg tilbake i tjeneste til det krigsherjede landet.

Kjetil Bragstad

Kjetil Bragstad ser på video-opptak fra hans besøk i Afghanistan.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Det er to og et halvt år siden kjøretøyet Bragstad og bestevennen Kristoffer Sørli Jørgensen satt i ble rammet av en veibombe.

Sørli Jørgensen døde av skadene han fikk, mens Bragstad ble hardt såret da den upansrede bilen de satt i kjørte på en bombe i nærheten av den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh i Afghanistan.

Besøkte Afghanistan

I forrige uke besøkte Bragstad stedet der bestevennen ble drept. I veikanten fant han fortsatt biter fra bilen de satt i.

– Det var litt spesielt. Både fordi det er et sted der bestevennen min ble drept, og mitt liv ble snudd på hodet. Men jeg tror det er bra mentalt sett og ha gjort seg ferdig med en sånn tur, sier Bragestad til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kjetil Bragstad i Afghanistan

I Afghanistan fant Kjetil Bragstad deler fra bilen som han og bestevennen satt i da de kjørte på en veibombe for over to år siden.

Foto: Lars Kroken / Forsvaret

Han måtte amputere et bein etter ulykka. Han ble hedret med medalje, og lovet all mulig støtte, men er ikke helt fornøyd.

– De har jo gitt mange løfter. Løfter som de kanskje ikke var klare over hva innebar der og da. Dette er jo mer enn et yrke. Det er en livsstil. Så selv om man blir skadet så er det ikke nødvendigvis sikkert at man vil endre livsstil.

Mange muligheter sjøl med protese

Nå har han fått protese, og er tilbake i Forsvaret, etter to og et halvt år med mange tøffe tak.

– Det har vært veldig vanskelig for meg, men det å få komme tilbake til jobb i Forsvaret har det vært til en utrolig stor hjelp for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kristoffer Sørli Jørgensen

Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept da kjøretøyet han satt i ble rammet av en veibombe i Afghanistan.

Foto: NRK

I dag lærer han opp andre i våpenbruk. Men aller helst vil han tilbake til tjenesten i Afganistan.

– Jeg ser jo at det kan være vanskelig, men jeg ser også muligheter sjøl om jeg har amputert et bein. Det er mange stillinger som ikke krever den beste fysiske evnen ute både i og utenfor leiren, sier Bragstad.

Viktig jobb

For Kjetil er ikke i tvil om at de norske styrkene fortsatt har en viktig jobb å gjøre i en innfløkt konflikt. Sjøl om han vet bedre enn de fleste hva krigen kan innebære av lidelse og død.

– Selvfølgelig tenker man jo at skjer ikke meg, men jeg angrer ikke på at jeg var ved min beste venns side da han ble drept.

Se TV-reportasjen om Kjetil Bragestad:

Video Mistet bestekamerat i Afghanistan

Flere saker fra Innlandet