Hopp til innhold

Aktor ønsker ti års forvaring for MMS-legen

Aktor la i dag ned påstand om ti års forvaring for den såkalte MMS-legen i Eidsivating lagmannsrett. Det er den samme straffen han ble idømt i tingretten.

Jim Aage Nøttestad (tv) og Michael Setsaas.

De sakkyndige under rettssaken mot den tidligere legen fra Hedmarken er psykolog Jim Aage Nøttestad (t.v.) og spesialist i psykiatri, Michael Setsaas.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Saken mot den overgrepsdømte overlegen fra Hedmarken mot en slutt i Eidsivating lagmannsrett. Saken startet i lagmannsretten i november.

I dag var det klart for vurderinger fra de sakkyndige, og prosedyrer og påstander fra aktor og forsvarer. Mannen er allerede dømt for voldtekt, overgrep og utpressing, men i denne omgangen skal det avgjøres hva slags dom mannen skal få.

Den tiltaltes forsvarer, Harald Stabell, er uenig i påstanden om forvaring. Han er enig i at mannen er riktig domfelt, men at en forvaringsdom ikke vil være riktig. Han ønsker en fengselsstraff for sin klient.

– Vi mener at en tidsbestemt straff på 9-10 år vil være tilstrekkelig, både med tanke på å beskytte samfunnet og med tanke på å hindre gjentakelsen av alvorlige forbrytelser, sier Stabell.

– Han har åpenbart problemer og er også villig til å gjennomgå behandling for disse.

Forskjellige konklusjoner

Sexolog Thore Langfeldt

Psykolog Thore Langfeldt.

Foto: Henrik Myhr Nielsen/ Helge Tvedten / NRK

De sakkyndige er uenige om den overgrepsdømte overlegen fra Hedmarken er pedofil. De sakkyndige som har fulgt rettssaken er ikke lenger i tvil om at han er pedofil, men psykolog Langfeldt er ikke enig.

Mannen fra Hedmarken ble i sommer dømt til 10 års forvaring for voldtekt og voldtektsforsøk av unge jenter. Han ble også dømt for utpressing av menn. Den tidligere anestesilegen anket på stedet.

– Vanskelig sak

I dommen fra Hedmarken tingrett heter det at den tidligere anestesilegen lider av pedofili, en dyssosial personlighetsforstyrrelse og sadomasochisme.

Psykolog Thore Langfeldt var i retten i dag for å si noe om diagnosene pedofil og sadomasochisme. Det er mannens forsvarer som har ønsket å få inn en sakkyndig som kunne si noe om disse to diagnosene. Langfeldt sier det har vært en vanskelig sak å uttale seg om.

– Jeg mener, at skal man sette en diagnose som sadomasochisme på noen, så må dette gjelde i flere deler av hans liv. Det kan jeg ikke se at det gjør. Han var opptatt av det å spille herre og slavinne, men jeg kan ikke se at det var en viktig del av hans sexliv.

– Trolig ikke pedofil

Mannen fikk også diagnosen pedofil i tingretten. Dette var en diagnose som de sakkyndige ga under tvil. Langfeldt mener at det ikke er grunnlag for å si at mannen er pedofil.

Ifølge Langfeldt er pedofili i de fleste tilfeller noe man er født med, eller det kommer veldig tidlig. Han sier noen tilfeller er lettere å behandle enn andre.

– I mannens historie kan jeg ikke finne noe som tyder på at han er pedofil. Det er ikke noe dokumentasjon i hans historie som tyder på pedofili. Det har vært vanskelig å finne en spesifikk interesse på det som går på pedofili. Man burde kanskje utelatt dette siden det er en alvorlig diagnose.

Langfeldt mener at behandling på seks til sju år er reelt i dette tilfelle.

– Er likegyldig og mangler empati

De sakkyndige mener mannen lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse.

– Mannen er likegyldig, og at han mangler empati og forståelse for andres følelser. Han bebreider andre, og legger ansvaret for det som skjer på ytre forhold, mens han selv bare er «snill og god», sa spesialist i psykiatri, Michael Setsaas, i retten.

Han har, sammen med psykolog Jim Aage Nøttestad, fulgt rettssaken for å komme med sin konklusjon om den overgrepsdømte mannen. Etter å ha fulgt rettssaken og sett bevismaterialet, mente de sakkyndige at mannen også var pedofil og hadde trekk av sadomasochisme.

– I mange tilfeller har han vist en svært seksualisert adferd. Han innrømmer selv at han har sadomasicistiske seksuelle preferanser, men selv kaller han det noe annet. Han har sagt at det er spennende fordi det er ekstremt.

Er ikke lenger i tvil om pedofil-diagnosen

Da det gjelder diagnosen som gjelder pedofili har de sakkyndige i første omgang konkludert med at mannen er pedofil under tvil. I dag sa psykolog Jim Aage Nøttestad at de ikke lenger er i tvil.

– Kontakten med de unge jentene har vært seksuelt motivert. Han har også hatt flere filmer og bilder som viser overgrep av barn. Tvilen er borte etter at han også er dømt for de fleste tiltalepunkter, sa Nøttestad i retten i dag.

Dermed er rettens sakkyndige uenige med psykolog Thore Langfeldt.

– Stygt gjort

Den dømte mannen sa i en kommentar til det de sakkyndige sa, at han at han ikke er pedofil eller at det han gjorde ikke var seksuelt motivert.

Også denne gangen beklaget mannen det han har gjort. Blant annet sa han følgende om episoden der han skal ha befølt ei jente som lå i narkose under en operasjon.

– Det var et innfall der og da. Det var stygt gjort og jeg skammer meg, sa den tidligere legen i retten i dag.

En dom i saken skal etter planen falle i løpet av denne uka.

Flere saker fra Innlandet