Vil ha leksefrie grunnskoler

Gjøvik kan bli den første kommunen i landet det skolene er leksefrie. Politikerne i byen ber skolesjefen vurdere om hjemmeleksene kan avskaffes allerede fra i høst.

Gjøvik kan bli den første kommunen i landet det skolene er leksefrie. Politikerne i byen ber skolesjefen vurdere om hjemmeleksene kan avskaffes allerede fra i høst.

Reporter Erlend Moe, fotograf Arne Sørenes.

Det er Oppland Arbeiderblad som i dag skriver at Arbeiderpartiet sammen med Sv ber skolesjefen utrede saken.

– Mye forskning viser at barn blir mer stresset av lekser, og det er en byrde for mange foreldre å sette seg inn i alt skolearbeidet. Det igjen gjør at det blir mye konflikter i hjemmet rundt lekser. Det gjør at det blir en negativ opplevelse for barna, og jeg tror de tar den med seg inn i skolen, sier Harald Kristiansen til NRK.

Han er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Gjøvik, og vil avskaffe hjemmelekser for alle elevene i grunnskolen, fra 1.- klasse til 10.- klasse.

– Mer motiverte barn

Hvis han får det som han vil kan det bety leksefri skole allerede fra høsten av. Elevene skal bruke mer tid på skolen og få hjelp til leksene der.

– Ungene vil bli mer motivert ved å slippe lekser hjemme, og jeg tror kvaliteten på undervisningen blir bedre ved at ungene får mest mulig opplæring på skolen hvor det er fagfolk som hjelper dem kontra at de sitter hjemme og sliter med lekser hjemme med foreldrene, sier Kristiansen.

Høyre liker ikke forslaget, og frykter at dette blir dyrt og at det hverken hjelper de skoleflinke eller skoletaperne.

– Det er ikke en løsning som kommer til å bidra med å øke kvaliteten på skolene i Gjøvik. Fordelen med å ha lekser hjemme er at du lærer elevene å jobbe på egen hånd, og du involverer foreldrene på en god måte, sier gruppeleder for Høyre, Svein Håvar Korshavn.

Skolearbeid

Arbeiderpartiet i Gjøvik mener leksefrie skoler vil gagne elevene, det er Høyre uenig i.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK