Hopp til innhold

Vedgår overgrep mot 12-årig jente

Mannen som er tiltalt i den omfattende overgrepssaken i Gudbrandsdalen innrømmer å ha hatt seksuell omgang med ei jente på 12 år.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

OMFATTENDE STRAFFESAK: I Sør-Gudbrandsdal tingrett står en mann i 20-årene tiltalt for en rekke seksuelle overgrep og krenkende handlinger mot til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Fredag ble en video med et dommeravhør av den mindreårige jenta avspilt i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

I avhøret forteller hun at den tiltalte mannen skal ha skaffet henne og noen venner alkohol, og at de deretter ble med til en fest. Der skal mannen ha hatt seksuell omgang med 12-åringen.

Ifølge jenta skal hun tidligere på kvelden, før overgrepet skjedde, ha snakket med mannen om at hun bare var 12 år gammel. Mannen skal, ifølge jenta, ha sagt til henne at det ikke betydde noe for ham.

Vedgår forholdet

Statsadvokat Iris Storås snakker med forsvarer Kåre Lund.

ERKJENNER STRAFFSKYLD: Forsvarer Kåre Lund sier at den tiltalte erkjenner straffskyld for seksuell omgang med ei 12 år gammel jente.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Forsvarer, advokat Kåre Lund, sier at tiltalte erkjenner straffskyld for enkelte tilfeller av seksuell omgang med mindreårige.

– Han har innledningsvis sagt her at han erkjenner straffskyld på de to tiltalepunktene som er oppe i dag og som gjelder jenter under 14 år, sier Lund.

Den 12 år gamle jenta er den yngste fornærmede i en svært omfattende straffesak som pågår i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Mannen er blant annet tiltalt for to voldtekter, en rekke tilfeller av seksuell omgang med mindreårige og for å ha utvekslet seksualisert bilder med jenter. Hele 46 jenter i alderen 12-18 år er omfattet av saken.

Manner erkjenner delvis straffskyld, men benekter at han har brukt noen form for vold eller trusler mot jentene.

Betydelig aldersforskjell

Nina Braathen Hjortdal i rettssalen

46 JENTER: Nina Braathen Hjortdal er bistandsadvokat for 46 jenter som er fornærmede i den omfattende straffesaken.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Overgrepet mot den 12 år gamle jenta skjedde like før mannen fylte 19 år. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener den betydelige aldersforskjellen vil få betydning for straffeutmålingen.

– Det er klart at jo større aldersforskjell det er, jo alvorligere ser man jo på det i forhold til rettspraksis, sier hun.

I sin forklaring til tingretten denne uka, sa den tiltalte mannen at han ikke visste nøyaktig hvor gammel jenta var og at han trodde hun var eldre enn 12 år. Han benektet også at han hadde skaffet henne og noen venninnen alkohol. Mannen sa at han angret på det han hadde gjort og at han synes synd på jenta.

– Jeg var seks år eldre. Hun er under den seksuelle lavalder. Det blir bare feil, sa mannen.

Bilder og filmer

Under rettssaken har det kommet fram at mannen i stort omfang har utvekslet seksualiserte bilder med jenter. Ifølge politiet er det funnet 1047 bilder og 66 filmer av til sammen 41 jenter.

Dette materialet hadde mannen lagret på mobiltelefoner, datamaskiner og en harddisk. Politiet har også fått innlevert en minnepinne med bilder.

Rettsaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett startet mandag 13. oktober. det er til sammen satt av tre uker til forhandlingene.

Flere saker fra Innlandet

Knivstikking Lillehammer, 12. juni 2024

Leiter etter gjerningsperson etter valdshending med kniv

Jo Christian Jordet

Vil ha forvaringsdømt tilbake i fengsel