Hopp til innhold

To år siden bildrapet i Sør-Odal - tror fortsatt på oppklaring

To år etter at Halvor Johan Sva (64) ble påkjørt og drept på Ullern i Sør-Odal er saken fortsatt uoppklart, men både politi og pårørende tror på en oppklaring.

Hans Ullerlien

Talsmann for familien, Hans Ullerlien, sier de har tro på at politiet finner ut hvem som kjørte på og drepte Halvor Johan Sva for to år siden. Sva ble påkjørt da han luftet hunden langs denne veien.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Han ble kastet ut av veien, og ned i grøfta. Du kunne se i gresset at han hadde fått medfart bortover. Det var sønnen hans som fant ham ille tilredt, forteller Hans Ullerlien.

Vekker minner

Han står i grøftekanten på stedet der påkjørselen skjedde. Han var svogeren til Halvor Johan Sva, som ble påkjørt og drept da han var ute og luftet hunden før han skulle ut på elgjakt den 20. oktober 2012.

Bildrap i Sør-Odal

Politiet undersøker stedet hvor Sva ble påkjørt.

Foto: Jan Egil Løvbak

– Høsten bringer fram minner igjen. Det har vært en tøff periode, og det vil det være fram til saken blir oppklart, sier Ullerlien.

Familien og lokalbefolkningen teker mye på hva som egentlig skjedd, for bilføreren, som kjørte på Sva, stakk av og har aldri meldt seg til politiet. Politiet har fått inn rundt 120 tips i saken, og til sammen seks personer har vært siktet.

Tror på oppklaring

En mann i 20-årene fra Sør-Odal og en mann i 30-årene fra Romerike er fortsatt siktet i saken.

Men politiet mener å vite at det er folk som ikke har fortalt alt de vet om saken og venter fortsatt på avgjørende tips.

– Det er i alle fall vårt håp at det skal komme tips som oppklarer saken. Politiet vet at det er personer der ute som har opplysninger og kunnskap om saken som vi er interessert i å få tak i, sier politiadvokat på Kongsvinger politistasjon, Bjørn Erik Pettersen.

Politiadvokat Bjørn Pettersen (t.v.) og etterforsker Ingar Høye (t.h.)

Politiadvokat Bjørn Pettersen (t.v.) og etterforsker Ingar Høye (t.h.) får fortsatt inn tips i saken.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han vet ikke hva som er årsaken til at noen ikke forteller det de vet.

– Det er vanskelig for politiet å si noe om hvorfor de ikke vil fortelle. Vi er i alle fall klar over at det er flere personer der ute som har kunnskap som politiet ønsker å få tak i.

– Tungt å være siktet

Forsvareren til den siktede mannen i 30-årene, Torkil Røseid, mener at det har skjedd lite i etterforskningen siden de to ble siktet i saken i desember i fjor.

– Nå har etterforskningen pågått i to år, og min klient opplever det som tungt å ha denne siktelsen hengende over seg. Slik jeg ser det så må påtalemyndigheten snart enten ta ut tiltale hvis de mener det er grunnlag for det, eller så bør de frafalle siktelsen, sier Røseid.

Men politiet mener de har grunn til å opprette siktelsen mot dem. Både politiet og tingretten mener det er skjellig grunn til å mistenke at de to mennene har noe med hendelsen å gjøre, ifølge Pettersen.

– De er siktet, og i kraft av det så har de både rettigheter og plikter. Det er riktig at de ikke har vært inne til nye avhør. Det er for så vidt fordi vi mener at de ikke kom med sannheten, og da fant vi heller ikke grunn til å fortsette avhørene.

Mottar fortsatt tips

For et drøyt år siden var det snakk om å henlegge saken, men det er ikke aktuelt nå.

– Vi har jevnlige arbeidsmøter om saken, og mottok senest forrige uke tips i saken som etterforskerne jobber med nå.

Selv om det har gått to år siden Sva ble påkjørt og drept, så er både politi og pårørende sikker på at de vil få vite hvem som kjørte på Sva.

– Ja, absolutt. Det har både jeg og etterforskerne tro på. Hadde vi ikke hatt tro på det, så hadde vi lagt saken ned.

Også Hans Ullerlien sier familien tror på en løsning.

– Ut ifra de opplysningene vi får med stadig vekk tips som kommer inn, så har vi all grunn til å tro at saken skal løses.

Flere saker fra Innlandet