Hopp til innhold

Tar hjem sauene rekordtidlig

SØR-FRON (NRK): Rovdyra har allerede tatt 40 av sauene til Lars Ole Auglestad i Sør-Fron. Nå tør han ikke ha dem i fjellet lenger.

Lars Ole Auglestad

Sauebonde i Sør-Fron Lars Ole Auglestad tør ikke ha sauene sine i fjellet lenger, etter at rovdyr har tatt 40 av sauene som gikk på beite i sommer. Han tror antallet øker når han får undersøkt sauene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Jeg kommer aldri til å slippe dyra mine på beite der oppe igjen! sier sauebonden til avisa Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Flere rovdyr enn noen gang

Det er rovdyrskadene som har fått Auglestad til å bestemme seg. Beiteområdet ved Eldåkampen i Rondane ligger langt utenfor den såkalte ulvesonen.

Ivar Odnes

I år har det vært mer ulv i Gudbrandsdalen enn noen gang før, sier leder i rovviltnemnda, Ivar Odnes.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Men det har knapt noen gang vært så mange rovdyr i området som nå, ifølge lokale politikere.

– Særlig bestanden av jerv aksellerer kollossalt, sier ordfører Bjarne Eiolf Holø i Lom.

– I år har vi hatt fellingsjakt på alle de fire store rovdyra samtidig i Gudbrandsdalen. Det har aldri skjedd før, forteller leder i rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes.

Rekordtidlig sauesanking

– Jeg tenker jo på lidelsene sauene blir utsatt for, at de går rundt på fjellet og har det vondt, forklarer Auglestad. Nå har han tatt hjem de 500 sauene han hadde i området, nesten to måneder tidligere enn normalt. En annen saueeier har også tatt hjem 200 sauer fra det samme beiteområdet.

Det er rekordtidlig, bekrefter leder i Oppland Sau og Geit, Arnfinn Beito. Han tror flere sauebønder vil gjøre det samme, og frykter at de er i ferd med å tape beiteretten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

sauer

At sauene blir tatt hjem så tidlig har aldri skjedd før, ifølge leder i Oppland Sau og Geit, Arnfinn Beito.

Foto: Nyhetsspiller

Jerven tar mest

Først og fremst er det jerven som tar mye sau i beiteområdet. Men både ulv, bjørn og gaupe har også vært på ferde i saueflokken. Noen sauer er drept, andre er så skadet at de må avlives. Hittil har 40 av sauene til Auglestad måttet bøte med livet. Auglestad regner med at tallet vil øke når alle sauene er undersøkt.

Tre ulver er skutt. Men jakt med kommunale jaktlag koster, og med lite penger i kassen blir ikke alle rovdyra som gjør skade tatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rekordtidlig sanking

Sauebonde Lars Ole Auglestad har tatt hjem sauene rekordtidlig på grunn store rovdyrskader på sommerbeitet.

Foto: Privat

– Siste utveg

Nå kan det stort beiteområdet ved Eldåkampen i Rondane, som har vært brukt i generasjoner, bli stående nærmest ubrukt og gjengrodd i framtida. Auglestad flytter sine sauer til andre beiter.

– Og jeg må nok redusere antall sauer også, sier han til NRK. Han har allerede startet kjøttproduksjon av storfe for å ha noe annet å falle tilbake på.

Rovviltnemnda har bevilget 150.000 kroner til tidligsanking av sau fordi de ikke kan garantere at dyrene er trygge i utmarka. Så tidlig i sesongen har det aldri skjedd før.

– Tidligsanking skal være siste utveg, understreker leder i nemnda, Ivar Odnes, til GD.

Både politiske organer og organisasjoner i beitenæringa har allerede bedt om et møte med miljøvernministeren om situasjonen.