Tar Aung San Suu Kyi til scena

Skuespiller Gro Ann Uthaug er opptatt av sterke kvinneskikkelser. Nå tar hun Aung San Suu Kyi til scenen.

Montasje med Aung San Suu Kyi og skuespiller Gro Ann Uthaug

Skuespiller Gro Ann Uthaug i rollen som Aung San Suu Kyi.

Foto: Torunn Myhre/Khin Maung Win / NRK/NTB SCANPIX

– Aung San Suu Kyi er ærlig, ydmyk og tøff på en gang. En slags kvinnelige Nelson Mandela, sier Uthaug.

I år fyller demokratiaktivisten og fredsprisvinneren 70 år. Til høsten håper hun å kunne stille som presidentkandidat i Myanmar. Dette etter at militærjuntaen holdt henne avskåret fra både folket og familien i to tiår.

– Myndighetene har stadig funnet restriksjoner som hindrer henne i å stille til valg, og vi vet fortsatt ikke hva som skjer med presidentkandidaturet hennes. Det gjør dette ekstra spennende, sier Uthaug.

Se utdrag av "Kvinnen fra Burma" med Gro Ann Uthaug i rollen som Aung San Suu Kyi.

Viktig med forbilder

Med få rekvisitter er friscenen i Gjøvik Kulturhus forvandlet til en liten og trang fengselscelle. På disse få kvadratmeterne skal teatermonologen "Kvinnen fra Burma" utspille seg.

– Det blir ganske intenst, med publikum på tre kanter. Det er nesten så både jeg og publikum skal få kjenne litt på følelsen av å være innestengt, sier Uthaug.

Men er du ikke redd for å tolke en slik imponerende skikkelse?

– Jo visst er jeg redd. Jeg er ikke asiat, og jeg er ikke Aung San Suu Kyi, men jeg må klare å få fram den indre kraften i henne, sier hun.

Gro Ann Uthaug har i 20 år drevet Tema Teater på Lena i Østre-Toten. De siste femten har hun tolket kvinneskikkelser som poeten Emily Dickinson og feministene Mary Wollstonecraft og Camilla Collett.

Gro Ann Uthaug

Gro Ann Uthaug i rollen som Camilla Collett i 2013.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Unge kvinner av i dag trenger forbilder. Det er et mål for meg at de skal oppdage de store kvinnene i verdenshistorien og i vår samtid. Aung San Suu Kyi er ei av de virkelig store, sier hun.

Skremmende aktuelt

– Ta det en gang til! Husk at dette er hennes aller, aller første tale. Ikke den femte eller niende, men den første noensinne.

Det er regissør Marte Skoglund som vil ha fram den indre kraften i scenen der Aung San Suu Kyi taler til sitt folk for første gang.

– Monologen skal gi dybde og følelser. Men budskapet er også viktig, og det er dessverre blitt skremmende aktuelt også hos oss, sier Skoglund.

Kvinnen fra Burma har premiere i Gjøvik 13. februar.

"Kvinnen fra Burma" - ny teatermonolog

Skuespiller Gro Ann Uthaug og regissør Marte Skoglund er kvinnene bak stykket.

Foto: Torunn Myhre / NRK