Hopp til innhold

Suu Kyi: 2015 blir et skjebneår for Burma

NAYPYIDAW (NRK): Aung San Suu Kyi håper det norske statsbesøket til Myanmar, eller Burma som hun fortsatt kaller landet, vil fokusere på demokratiseringsprosessen i landet.

Aung San Suu Kyi om demokratiseringsprosessen

Video: Tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi møtte i dag den norske pressen etter sitt møte med kong Harald og dronning Sonja.

Landets mest kjente opposisjonspolitiker tok seg tid til en liten prat med det norske pressekorpset etter møtet med kong Harald og dronning Sonja, som er på offisielt statsbesøk i Myanmar.

For å rekke alle sine avtaler under besøket har kongeparet leid et eget fly som frakter dem fra by til by. I dag fløy de fra Yangon til den nybygde hovedstaden Naypyitaw. En skinnende by midt i ett fattig jordbruksområde, der en gigantisk 16-felts motorvei fører frem til presidentpalasset.

Reformsamtaler

Med på besøket er også utenriksminister Børge Brende, som nå forsøker å blåse liv i fredssamtalene mellom hæren, som fortsatt styrer landet, og ulike etniske grupper.

– Etter fire år med reformer har ikke hverdagslivet forandret seg nevneverdig mye for befolkningen, sier Suu Kyi til NRK, som sier at mye gjenstår før landet kan begynne å kalle seg demokratisk.

Ved forrige valg ble hennes parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) for første gang valgt inn i parlamentet med rundt 10 prosent av stemmene.

De militæres parti har i nasjonalforsamlingen fortsatt grunnlovsfestet rett til minst 25 prosent av plassene, og opposisjonens representasjon er nærmest symbolsk. Og det er blant annet dette som det nå skal forhandles om.

– Hvis de mener alvor med reformene må de også forandre grunnloven, så om 2015 kommer til å gå greit avhenger helt av forhandlingene som vi nå skal gjennomføre. Det aller viktigste for demokratiseringsprosessen er hva som skjer etter valget, sier kvinnen som bare blir kalt The Lady i sitt hjemland.

Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi

Kong Harald og dronning Sonja møtte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i hovedstaden Naypyidaw i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må forandre grunnloven

Mange har pekt på at reformprosessen i Myanmar nå har stanset opp, men håpet er at neste års planlagte valg i månedsskiftet oktober/november skal bringe landet videre i demokratisk retning.

– Jeg tror det er mye som gjenstår. Hvis myndighetene mener alvor med reformene så må de også forandre grunnloven, For uten at den forandres så kan vi heller ikke kalle oss et demokrati for den er per definisjon udemokratisk

Selv om NLD vant valget i daværende Burma i 1990, ble aldri Suu Kyi president. Landets militære satte en brutal stopper for demokratiet og grep makten med våpen i hånd.

Etter å ha omdøpt landet fra Burma til Myanmar, og flyttet hovedstaden fra Yangon til Naypyidaw, har de militære først de siste årene åpnet døra på gløtt for demokrati.

Så hvis reformforhandlingene fører frem til neste år, så kan hun kanskje igjen kalle seg president.

– Det handler ikke om vilje, det handler om at det gjennomføres de forandringene som vi mener er nødvendig for landet, svarer hun på spørsmålet om hun selv vil bli president.

Akkurat nå er en stor næringsdelegasjon fra Norge på besøk i landet i forbindelse med statsbesøket, og Suu Kyi er positiv.

– For det første så må vi spørre selskapene som kommer til Burma om de ønsker å komme hit fordi de vil hjelpe oss i vår demokratiseringsprosess eller om de ønsker å tjene penger. Jeg har ingen ting imot at noen ønsker å tjene penger, men jeg vil også veldig gjerne at de tenker på folket i landet også, sier kvinnen som ikke tror på håp, kun hardt arbeid.