Hopp til innhold

Skulle få koronavaksine – fikk saltvann

Syv personer i Kongsvinger fikk saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine. Kommunen vet ikke hvem de feilvaksinerte er.

Snøfotball

VAKSINEFEIL: En rutinesvikt skal ha ført til at flere innbyggere i Kongsvinger fikk saltvann og ikke koronavaksine torsdag.

Kommunen meldte selv om hendelsen på sine Facebook-sider fredag.

Ifølge kommunen fikk syv av de 147 personene som ble vaksinert i Holthallen torsdag mellom kl. 12 og 13 saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine.

Alle de som ble vaksinert i tidsrommet blir kontaktet av kommunens vaksineteam i løpet av fredag formiddag, melder kommunen.

Kartlegger de vaksinerte

Det er trolig Biontech-Pfizer-vaksinen som har blitt gitt. Vaksinen skal ifølge Helsedirektoratet fortynnes med saltvann.

Kongsvinger kommune jobber nå med å kartlegge hvem de syv personene er ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Cathrine Pedersen sier at det er veldig beklagelig at dette har skjedd.

– Dette er et alvorlig rutinebrudd, og vi følger nå opp alle som har blitt vaksinert i dette tidsrommet, og de ansatte som er en del av vaksineteamet vårt.

Hun sier at etter en gjennomgang er de helt sikre på at ingen flere enn sju har fått saltvannsinjeksjon.

De syv som er rammet vil få tilbud om ny vaksine når kommunen har avklart hvem de er.

Folkehelseinstituttet er informert om hendelsen, opplyser Kongsvinger kommune.

– Vi har hatt tett kontakt med kommunen som har søkt råd hos oss. Slike hendelser kan skje og er beklagelig, men heldigvis er det sjeldent dette skjer, sier Sara Viksmoen Watle, overlege hos FHI.

Hun sier Kongsvinger nå vil se over rutinene sine.

– De som potensielt kan ha fått for liten eller ingen vaksinedose vil få tilbud om en ny dose for å sikre at de får god beskyttelse mot covid-19, sier Viksmoen Watle.

Koronavaksine fra Pfizer/BioNTech. Ampullen til høyre inneholder fem doser med vaksine.

PFIZER-VAKSINE: Ifølge Helsedirektoratets veileder for klargjøring av vaksiner skal Pfizer-vaksinen blandes ut og fortynnes med saltvann.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Feilvaksinering flere steder

Kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp vektlegger at det ikke er farlig å få en saltvannsinjeksjon.

– Dette er den saltvannsløsningen vi vanligvis blander vaksinen ut med, forskjellen her er at det ikke er noen virkestoffer i vaksinen.

I slutten av mars skjedde det samme i Farsund. Da fikk seks personer saltvannsløsning. Feilen ble oppdaget samme dag, og dagen etter ble de seks kalt tilbake og fikk et stikk med riktig innhold.

I går ble det klart at 300 svensker må vaksineres på nytt. Fordi det ikke er klart hvilke av dosene som inneholdt saltvann, må alle som fikk vaksine i byen Lund få vaksine på nytt.

Kongsvinger kommune tabbet seg også ut under vaksinering i mars. Da gikk 161 vaksinedoser tapt etter en lagringstabbe. Den gang besluttet kommunen å gjennomgå rutinene sine for å hindre at liknende hendelser skulle skje igjen.