Syklet baklengs ned Trollstigen

Hedmarkingen Eskil Rønningsbakken er blant annet kjent for å balansere på hendene ved kanten av Prekestolen, Trolltunga og andre spektakulære steder. Nå har han syklet ned Trollstigen – baklengs.

Eskil Rønningsbakken slutter ikke å overraske med sine stunts. Der andre nøler med å sykle på vanlig måte, sykler han baklengs.

I videoen som ble publisert på terrengsykkel.no mandag forteller Rønningsbakken at Trollstigen i Møre og Romsdal er en av verdens mest interessante fjellveger.

Se videoen øverst i saken!

Utallige svinger

Fra toppen av Trollstigen til bunnen er det fire og en halv kilometer og utallige svinger. Rønningsbakken syklet baklengs ned den kjente turistvegen.

Etter å ha kommet vel framme nederst i Trollstigen sier han at det gjenstår bare en ting. Det er å sykle baklengs opp igjen.

– Det hele var ment som en prøvetur for noe større jeg skal gjøre i Kina, og det var fint å kunne teste dette i Norge, forklarer Rønningsbakken.

Våt vegbane og høy fart

Opptakene til videoen ble gjort for noen uker siden, og Rønningsbakken måtte sykle Trollstigen ned fire ganger før bildene var på plass.

– Det mest utfordrende med syklingen var at det var våt vegbane. Det var vanskelig å bremse nok til å klare svingene, men ikke mer enn at farten ble for lav, slik at bildene ville blitt kjedelige, forklarer Rønningsbakken.

Han har fra før verdensrekorden i baklengs-sykling. Da skjedde det imidlertid på flat mark, men det var drøyt 142 sammenhengende kilometer - sju timer på sykkelsetet, uten å røre bakken.

– Det er enkelte ting man må tenke over når man skal sykle baklengs. Jeg har for eksempel byttet hendlene på bremsene, slik at refleksen gjør at man bremser med høyre hånd først - selv om man sitter med hendene omvendt på styret, forklarer akrobaten.

Eskil Rønningsbakken forklarer at nakken var et ømt punkt på turen. Siden han satt baklengs måtte han vri seg for å se forlengs, dermed hadde han smerter i halvannen uke etter syklingen.

– Løsningen ble akupunktur, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eskil Rønningsbakken balanserer over Måbødalen

Eskil Rønningsbakken balanserer over Måbødalen i et tidligere stunt.

Foto: NRK

– Dette er litt spesielt

Politiet visste ikke om stuntet til Rønningsbakken. Han stengte nemlig ikke veien for trafikk, noe av poenget var spenningen med at det kunne komme møtende biler. Og det gjorde det - akrobaten forteller om måpende tyske turister i møtende biler.

– Dette er litt spesielt, sier operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal, Rolf Anders Korstad.

– Vi visste ikke om denne saken før dere fortalte om den nå.

– Hva hadde dere gjort om dere hadde visst om det?

– Jeg er litt usikker, men vi hadde nok pålagt ham å ha satt ut noen vakter til å passe på trafikken - som et minimum. Men vi kunne ikke nektet ham å gjøre det, det måtte i såfall Statens Vegvesen ha gjort, sier Korstad.

Dør hvis man sykler utfor

Erlend Sande er ansvarlig redaktør i Terrengsykkel, og han sier at Eskil Rønningsbakken er en ekstraordinær type som gjør ting som ingen andre gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erlend Sande

Erlend Sande, redaktør i Terrengsykkel, sier stuntet til Rønningsbakken potensielt kunne vært livsfarlig. - Men det er kult at han gjør et stunt på sykkel, sier han.

Foto: privat

– Det han gjør er helt rått, det å sykle baklengs er en ferdigheter som kun få personer behersker, sier Sande.

Han sier at hvis man først skal sykle baklengs så må Trollstigen være det skumleste stedet å gjøre det. Sande forklarer at hvis man ramler utfor veien i det bratte lendet, vil man mest sannsynlig slå seg i hjel.

– Eskil er en kjent fyr fra før for å gjøre spektakulære ting, så det er artig at han gjør ting på sykkel, sier Terrengsykkel-redaktøren.

Foto/redigering av Youtube-videoen: Sohail Kamali, Denisse Fajardo og Johan Bryhni.