Sterk nedgang i russer-turister

De økonomiske og politiske problemene i Russland fører til at langt færre russere nå kommer til Norge på ferie. Nedgangen i russiske turister er på opp mot 80 prosent.

Hafjell

Russerne svikter Hafjell i nyttårshelga.

Foto: Mariann Bjelle

I fjor sto russiske turister for 160.000 overnattingsdøgn i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men nå i vinter er det en dramatisk nedgang i denne turisttrafikken.

Geir Kollstrøm

Geir Kollstrøm, Hafjell resort.

Foto: Geir Røed / NRK

– Vi begynte å merke det allerede tidligere i år. Men nå før jul har situasjonen blitt dramatisk. Vi opplever en nedgang i turisttrafikken fra Russland på opp mot 80 prosent, sier Geir Kollstrøm, markedssjef i Hafjell resort i Gudbrandsdalen.

– Blir heller hjemme

I mange år har opptil halvparten av gjestene i Hafjell vært russere i nyttårshelga, når russerne har sin lange nyttårsferie.

– Ca. 2-3.000 russere har hvert år de siste åra feiret nyttår i Hafjell. De har vært viktige, de bruker jo penger og har vært betalingsvillige, sier Kollstrøm.

Men i år blir de heller hjemme, eller reiser til OL-byen Sochi.

– Putin sier russerne må reise til Sochi, og en del gjør det, sier Kollstrøm, som har gode kunnskaper om russernes ferievaner.

– For dyrt å reise

Den dramatiske situasjonen bekreftes av Olga Philippenko, som leder Innovasjon Norges russiske turistkontor i St. Petersburg.

Olga Philippenko, Innovasjon Norge

Olga Philippenko, Innovasjon Norge.

Foto: Innovasjon Norge

– Det er en nedgang i den russiske turisttrafikken til utlandet på mellom 50 og 80 prosent. Nedgangen er like stor til Norge som til resten av verden. Det har blitt for dyrt for russerne å reise til utlandet, sier Philippenko til NRK.

– Hvem er det nå som reiser?

– Det er de som bestilte tidlig, før rubelen falt så mye.

Erstattet med svensker

Geir Kollstrøm i Hafjell resort forstår at russerne uteblir i år.

– Hvis den norske krona falt med 60 prosent hadde nok heller ikke vi reist så mye ut, sier han.

Hafjell har i mange år satset på russiske skigjester. Den kraftige nedgangen førte til at de før jul måtte forsøke å få andre gjester til alle leilighetene, hyttene og hotellrommene.

– Har dere klart det?

– Ja, vi har klart å fylle opp med svensker. For dem er jo valutasituasjonen nå god, sier Kollstrøm.