Hopp til innhold

DNT-hytta Fondsbu stengt etter smitteutbrudd

En hurtigtest tatt av hyttevertskapet avslørte positiv koronaprøve på vinterferieturist på Fondsbu. 50 gjester ble satt i karantene, hytta ble stengt, og alle ble senere evakuert.

Bestyrer på Fondsbu Solbjørg Kvålshaugen og sykepleier Marit Rogne

TESTER: Bestyrer på Fondsbu Solbjørg Kvålshaugen og sykepleier Marit Rogne under opplæringa av hurtigtesten før vinterferien.

Foto: privat

– En gjest og en ansatt har testet positivt, sier kommunelege i Vang, Marit Tuv til NRK torsdag kveld.

DNT-hytta Fondsbu ved Eidsbugarden i Jotunheimen er dermed stengt i ti dager.

– Alle voksne er hurtigtesta. Alle er nå i karantene og må teste seg etter en uke dersom det er kapasitet i kommunen der de er, sier Tuv.

Transporterte alle bort

Det har vært rundt 50 gjester på den populære DNT-hytta, som til vanlig huser rundt 80 gjester. 40 av dem satt først i karantene på hytta, mens turfølget med 12 personer, som den smittede personen var en del av, ble fraktet ut av kommunens helseteam.

Gruppen skal ha bodd på hytta i flere dagen.

Senere, torsdag kveld, ble alle evakuert.

– Røde Kors bistår i å transportere ansatte og gjester ut, og det har blitt opplyst om at 15 snøskutere blir brukt for å få dette til, sa daglig leder Henning Wikborg i DNT Oslo og Omegn torsdag kveld.

Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn

KONTROLL: Ifølge Henning Wikborg i DNT Oslo og Omegn er det god kontroll på hvem som har vært på Fondsbu.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven / DNT

– Kommuneoverlegen har besluttet å stenge hytta, og det vil gjelde på en karanteneperiode på ti dager, med mindre nye tester av ansatte viser resultat som gjør at det er mulig å vende tilbake, sier han.

Ifølge Wikborg har Fondsbu kontroll på alle som har vært innom hytta den siste tiden, både på dagsbesøk og på overnatting. Det blir gått gjennom registrene, og alle som er berørt blir kontaktet fortløpende.

Flere av gjestene som har vært på hytta kommer fra Oslo-regionen, hvor det er høyere smitte enn i Innlandet.

Fondsbu

STOR HYTTE: Fondsbu har totalt 100 sengeplasser, mange av dem på fellesrom og sovesaler. Hytta er kun tilgjengelig via beltebil vinterstid.

Foto: Heidi Lise Bakke

Hadde plan om hurtigtest

I forrige uke ble det kjent at kommunelege Tuv hadde gitt vert Solbjørg Kvålshaugen og en annen ansatt ved Fondsbu anledning til å hurtigteste gjestene. Det ble gitt omfattende opplæring, som de fikk bruk for torsdag:

– Det var en person som hadde luftvegssymptom og gikk til Solbjørg for å bli testa. Det var jo slik vi hadde planlagt det. Den testen var positiv, sier Tuv.

Marit Tuv, kommuneoverlege i Vang i valdres

HYLLES: Kommuneoverlege Marit Tuv fikk en rekke positive tilbakemeldinger da hun kom på ideen om hurtigtest på Fondsbu. Nå må hun håndtere et smitteutbrudd på hytta.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen / NRK

Den smittede ble satt i isolat på fjellstua, ifølge Avisa Valdres. De resterende gjestene ble bedt om å holde seg mest mulig på rommene sine.

Ifølge Tuv ble alle som var på hytta ansett som en stor kohort, og det ble sendt folk inn for å teste alle som har vært på Fondsbu de siste dagene. Det ble oppretta en teststasjon på JVB-bygget.

Ifølge DNT er det ikke kjent at andre hytter har hatt tilsvarende opplegg med hurtigtesting, slik som de hadde på Fondsbu. Ifølge Tuv kan de ansatte som har fått opplæring utføre dette arbeidet på delegering fra henne, etter helsepersonellovens paragraf 5.

– Alle svar på hurtigtester skal meldes inn til det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, og det må skje via oss på legekontoret. Det gjelder også negative svar, sier Tuv.

Solbjørg Kvålshaugen

BESTYRER: Solbjørg Kvålshaugen er bestyrer på Fondsbu, og har hatt muligheten til å hurtigteste gjestene.

Foto: Torje Bjellaas / NRK

Fornøyd med behandlingen

En av dem som var gjester på hytta er Erik Landnes, som også ble fraktet hjem med snøskuter.

– DNT og Fondsbu som turisthytte har tatt imot oss og har kjørt forholdsregler, og det har vært helt ypperlig. Så var det en vond magefølelse da vi i morges fikk vite at det var en vi hadde sirkulert rundt som hadde testet positivt, sier Landnes.

Erik Landnes

TATT VARE PÅ: Erik Landnes synes han ble godt tatt vare på under koronautbruddet på Fondsbu.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Man begynner jo å lure. Men, så ble vi tatt godt vare på da også, så det har gått veldig fint i mine øyne, sier han.

Også Helga Elisabeth Waagaard som bor i Oslo var på hytta, og hun synes evakueringa foregikk profesjonelt. Hun var blant de siste som ble kjørt bort fra hytta.

– Vi har blitt veldig godt tatt vare på, og vi har hatt en fantastisk uke og har holdt på til og med i dag. Jeg har vært der som turleder, og vi har hatt med oss barn og voksne på tur hver dag, sier Waagaard.

Helga Elisabeth Waagaard

FORNØYD: Helga Elisabeth Waagaard synes evakueringa fra hytta gikk bra.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Flere saker fra Innlandet