En bekreftet omkommet etter flystyrt

En person er funnet omkommet etter at et toseters småfly styrtet i en fjellvegg i Valdres tirsdag kveld. Det er funnet vrakrester på bakken i et stort område, bekrefter politiet.

Flystyrt i Dyttholknatten i Sør-Aurdal

MYE KRAFT: I ulykkesområdet er det sett vrakrester spredt utover i et område på om lag 200 ganger 200 meter.

Foto: Andreas Krantz / NRK

En person er funnet omkommet etter flystyrten i Sør-Aurdal, opplyser politiet klokken 01.15. De jobber med å identifisere avdøde. Politiets opplysninger tyder på at det kun var en person i småflyet som styrtet.

– Det var helikoptermannskaper som landet, tok seg til fots inn på havaristedet og fant en person som var død. De fant personen veldig fort på grunn av gode observasjoner av at flyet traff fjellveggen, sier politiets innsatsleder Bård Sørumshaugen til NRK natt til onsdag.

Politiets innsatsleder Bård Sørumshaugen

RASKT: Politiets innsatsleder på stedet Bård Sørumshaugen forteller at redningsmannskaper fra helikopter raskt fant havaristen etter at de tok seg inn i ulykkesstedet til fots.

Foto: Even Lusæter / NRK

Ifølge en pressemelding fra Innlandet politidistrikt har de ikke identifisert den omkomne, men startet arbeidet med å varsle antatt pårørende. Flyet som styrtet tilhørte en flyklubb på Østlandet.

Krevende terreng

Politiets operasjonssentral i Innlandet bekrefter at de kl. 21.15 tirsdag kveld fikk melding om at et småfly hadde styrtet i fjellveggen i fjellet Dyttholknatten i Sør-Aurdal kommune.

Luftambulanse, politihelikopter og redningshelikopter ble sendt ut via Hovedredningssentralen Sør-Norge, men terrenget er såpass kupert at det var vanskelig å finne landingsplasser.

Politi og redningsmannskaper måtte dermed gå inn til ulykkesstedet. Før det blir dagslys vil det ikke skje noe mer arbeid på ulykkesstedet fra politiets side.

– Vi har mannskaper på det sentrale åstedet og der kommer vi til å bli utover, men søket avslutter vi, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt Arne Norevik til NRK like etter klokken 01.

– Det er for farlig for mannskaper å gjøre en jobb der nå med steinsprang og ulendt terreng. Her må vi vise litt tålmodighet med hensyn til naturens krefter. Nå har vi kontroll på selve åstedet og det som befinner seg der, fortsetter operasjonslederen.

Politiet vil gjennom natten ha vakthold på stedet.

– Den omkomne er ikke fraktet ut av ulykkesområdet, sier innsatsleder Sørumshaugen.

Sammen med Statens Havarikommisjon for transport vil kriminalteknikere fra politiet undersøke hendelsesforløpet og forholdene rundt ulykken onsdag morgen.

Flystyrt i Sør-Aurdal.

Redningsmannskaper har jobbet under krevende forhold i bratt terreng til mørkets frembrudd. Politiet fortsetter sitt arbeid når det blir lyst onsdag morgen. Da kommer også Statens havarikommisjon for å gjøre sine undersøkelser.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ikke sett overlevende

Det skal ikke ha blitt sendt ut nødsignal fra flyet.

Stedet hvor flyet styrtet ligger i et fjellområde med topper på over 1000 meter, og det er bratt og kupert terreng. Det er ikke veiforbindelse til ulykkesstedet.

– Politihelikopter, luftambulanse og redningshelikopter har vært over området, og gitt oss en oversikt over ulykkesstedet. I tillegg har de fra luften søkt etter personer i ulykkesområdet uten at de fra luften har sett overlevende, heter det i en pressemelding fra politiet kl. 23.45.

Vrakrester spredt utover stort område

Politiet opplyser at det dreier seg om et lite fly med plass til bare to personer, og tror det kun var den ene som er funnet omkommet som var i flyet.

De arbeider videre med å få klarhet i hvilken type fly det er som har styrtet, hvor flyet kom fra, hvor det skulle og hvor mange personer som faktisk var om bord.

I ulykkesområdet er det sett vrakrester spredt utover i et område på om lag 200 ganger 200 meter.

Fra stedet ble det tirsdag kveld meldt at det var opphold, overskyet og vindstille, men mørkt.

Flyforbud

Avinor har etter anmodning fra politiet i Innlandet innført flyforbud over ulykkesstedet hvor småflyet styrtet.

Flyforbudet gjelder to nautiske mil i omkrets med utgangspunkt i 32 V 0534031 6710041 (Dyttholknatten) og med 10 000 fot høyde. Dette forbudet gjelder fortsatt, presiserer politiet ved 01.20-tiden.

Laster kart, vennligst vent...

STYRTET: Fjellet Søndre Dyttholknatten der småflyet har styrtet, er 1185 meter høyt.

Vitner så flammer

Operasjonsleder Arne Norevik i Innlandet politidistrikt sier til NRK at vitner har sett flyet gå ned, og har observert flammer i området.

Norevik opplyste til NRK at luftambulansen, SeaKing redningshelikopter og politihelikopter var fremme på stedet. De bekreftet at det lå vrakrester på bakken.

Bakkemannskaper var ventet å komme fram til ulykkesstedet i løpet av kort tid. Norevik sier at de som kom først fram arbeidet med å få oversikt på stedet der flyet traff bakken.

Vestviken 110-sentral bekrefter på Twitter at brannstasjonen i Flå i Hallingdal bistår politiet i forbindelse med redningsarbeidet.

– Hørte smell

Christian Mathiesen som er på telttur i området, sier til VG at han hørte et smell, og tidligere i kveld hørte flydur i området.

Nordre og Søndre Dyttholknatten er to naturreservater i Vassfaret/Vidalen landskapsvernområdet på grensa mellom Oppland og Buskerud. Styrten har skjedd på Oppland-siden.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet