Hopp til innhold

Slik blir Innlandet påvirket av langtidsplanen for Forsvaret

Regjeringen vil ha store investeringer i Forsvaret i Innlandet.

Rekrutter trener på å skifte ammunisjon i Terningmoen leir.

TERNINGMOEN: Rekruttutdanningen skal samles på Terningmoen i Elverum. Men det vil ta tid å bygge ut leiren.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I dag la Regjeringen fram forslaget til langtidsplan for Forsvaret.

Regjeringen styrker forsvaret på alle fronter, blant annet med det de kaller en historisk satsing på luftvern.

– Det er et historisk løft for Forsvaret og det innebærer at vi styrker alle forsvarsgrener, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressekonferanse om langtidsplanen til Forsvaret fredag.

Han sier at et sterkere forsvar vil virke avskrekkende.

Men hvordan berører dette Innlandet fylke? Det kan du lese om under her.

Dette er forslagene som berører Innlandet:

  • Utdanningen av rekrutter skal sentraliseres til Terningmoen i Elverum. Det foreslås innrykk av 1800 rekrutter fire ganger hvert år, mot 300 i dag.
  • Inntil Terningmoen er fullt utbygd, etter planen før 2036, vil midlertidig innleie av sivil infrastruktur utenfor leirområdet brukes som supplement for raskt å øke utdanningskapasiteten. Terningen Arena på Elverum og den tidligere nedlagte militærleiren på Haslemoen vurderes til dette formålet.

– Vi har et mål om å bruke gamle Haslemoen leir så fort som mulig, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Forsvarets forum da de første dryppene av langtidsplanen ble presentert i Elverum.

  • Tilleggspoeng til høyre utdanning beholdes for avtjent verneplikt, men reduseres fra to til ett poeng. (Regjeringen vil avvikle en del tilleggspoeng, men vil beholde det for førstegangstjenesten for å bekrefte viktigheten av å avtjene verneplikten.)

To nye brigader

  • En Brigade Sør skal etableres. Dette blir en reservistbrigade. En slik brigade skal lokaliseres i tilknytning til eksisterende garnisoner på Østlandet, trolig i Østerdalen Garnison. Brigaden skal bygges opp gradvis, frem mot 2036, og med en full operativ evne på lengre sikt.

– Vi vil styrke landmakten ved å utvide Hæren fra en til tre brigader (Brigade Nord, Finnmarksbrigaden og Brigade Sør) og øke Heimevernet til totalt 45.000 soldater, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Les også Forsvarssjefen om langtidsplanen: – Ambisiøst

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen åpner seminar under temaet på Deichman : Hva har Ukraina å lære oss om nasjonal motstand og evnen til å stå i en krig? Forsvarets forskningsinstitutt er arrangør.

  • Satse på folk i Forsvaret: Fram mot 2036 legger regjeringen opp til om lag 4.600 flere vernepliktige, 13.700 flere reservister og 4.600 flere ansatte, og et stort kompetanseløft.

  • Heimevernet økes til totalt 45.000 soldater. HV skal utrustes bedre, og øve og trene mer.

– Vi må ha et forsvar som forebygger konflikt hver dag og som er forberedt på at konflikt likevel kan inntreffe. Økt aktivitet forutsetter flere folk. Forsvaret skal styrkes med over 20.000 vernepliktige soldater, ansatte og reservister til sammen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Vi vil satse på et sterkt forsvar i hele landet. Når vi bruker så mye penger på forsvar, må det gjøres på en måte som skaper norske arbeidsplasser og investeringer, sier Vedum.

  • Mer ressurser til Cyberforsvaret, som i dag er lokalisert på Lillehammer. Forsvarets cybersikkerhet, IKT-tjenester og evne til cyberoperasjoner skal styrkes.
  • Det anskaffes nye transporthelikoptre for helikopterstøtte til landstyrkene. Dette ses i sammenheng med anskaffelsen av helikoptre til Forsvarets spesialstyrker. For å beholde helikopterkapasitet til støtte for Hæren, spesialstyrkene og beredskapsstøtte til politiet frem til nye helikoptre er anskaffet, vil det oppgraderes et tilstrekkelig antall Bell 412.

Ammunisjon

  • Avtale med Nammo AS om å produsere artilleriammunisjon for 1,95 mrd. kroner for å dekke nasjonale behov. Totalrammen for anskaffelsen av artilleriammunisjon er på om lag 4,7 mrd. kroner.
  • Inntil 2 mrd. kroner for å øke produksjonskapasiteten i den norske forsvarsindustrien, hvorav 1 milliard kroner vil benyttes til konkrete tiltak for å øke produksjonskapasiteten hos Nammo AS.
  • Anskaffe forsvarsboliger via leasing og leie. Dette kan gjøres i samarbeid
    med kommuner og private aktører. På denne måten vil behovet for kapitalinvesteringer reduseres, og det vil frigjøre kapasitet hos Forsvarsbygg.

Les hele forslaget her:

– Får gåsehud

– Vi regner med at det vil bli investeringer i Forsvaret for opptil 30 milliarder kroner bare her i Innlandet.

Det sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressekonferanse på Jørstadmoen fredag ettermiddag.

Pressekonferanse på Jørstadmoen

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressekonferanse på Jørstadmoen leir fredag ettermiddag.

Foto: Frida Skauvik Aune / NRK

Hun sier at med de store investeringene nasjonalt, kommer også Cyberforsvaret til å bygges opp.

– Vi skal øke kapasiteten for utdanning og videreutvikle teknisk infrastruktur. Dette betyr mer aktivitet her på Jørstadmoen og på andre cyberlokasjoner i resten av Norge.

– Hvor mange nye arbeidsplasser regner dere med?

– Dette vil vi få mer konkret oversikt over de neste åra, svarer Enger Mehl.

Hun er selv fra Elverum. Hun sier dette er stort for hele regionen.

– Jeg får ordentlig gåsehud. Dette er en historisk dag som ikke bare betyr mer trygghet i Norge, men også en styrking av Innlandet.

Pressekonferanse på Jørstadmoen

Brigader Halvor Johansen, sjef for Cyberforsvaret.

Foto: Frida Skauvik Aune / NRK

Brigader Halvor Johansen er sjef for Cyberforsvaret. Han sier dette vil bety veldig mye for Cyberforsvaret.

– Alle endringer som gjøres i Forsvaret har også en konsekvens for Cyberforsvaret som vi også raskt må tilpasse oss. Når forsvaret utvider eller etablerer på andre baser, må vi raskt tilpasse oss, bemanne og ruste oss for å støtte den virksomheten der den er, sier han.

Flere saker fra Innlandet