Hopp til innhold

Skistjerner strømmer til Dombås

DOMBÅS (NRK): Mens andre skisteder sliter med mildvær, kommer skiutøvere fra flere land til Dombås. Årsaken er enkel: Halvannen kilometer med kunstsnø.

Skiløpere strømmer til Dombås

FULL FRES SØNDAG MORGEN: I mangel på snø andre steder i verden kommer nå skiløpere til Dombås for å trene skiskyting og langrenn på en halvannen kilometer lang sløyfe med kunstsnø.

Foto: Jon Linderud

Internasjonale løpere innen både langrenn og skiskyting fra flere land har de siste dagene kommet til Dombås for å trene. Mandag kommer det franske og russiske skiskytterlandslaget.

For en femtilapp kan de trene i en halvannen kilometer lang sløyfe, og for tjue kroner ekstra kan de trene på å skyte på skiskytterstadion.

– Vi har løpere fra både Russland, Ukraina og Polen her, sier leder for utbyggingsgruppa på Dombås skistadion, Arild Killi.

Han forteller at de får gode tilbakemeldinger fra løperne, og lørdag hadde så mange som hundre skiløpere betalt for å trene i den korte løypa.

Sprenger ut plass for oppbevaring av snø i fjellet

Franske langrennsløpere på Dombås

SØKER TIL DOMBÅS: Blant de nesten 100 løperne som benytter seg av sløyfa på Dombås er også det franske landslaget i langrenn på plass.

Foto: Jon Linderud

Snøanlegget på Dombås Skistadion har kostet 270.000 kroner. Det er et spleiselag mellom Dombås IL, Dovre kommune og Oppland fylkeskommune. Arbeidet blir i stor grad gjort på dugnad, for eksempel må løypene prepareres før hver ny treningsdag.

Snøhaugen som ble produsert ved påsketider er fortsatt stor.

– Vi har snø nok til at det skal holde til den ordentlige snøen kommer, sier Killi.

Og alt nå forbereder Idrettslaget seg til neste år: Nå sprenger de ut berg som skal bli et stort magasin for lagring av snø.

– Å kunne tilby snø tidlig er nødvendig for å konkurrere med andre destinasjoner, sier Arild Killi.

– Fantastisk at de klarer å legge til rette

Fransk skiløper i fint driv på Dombås

MYE SKRYT: Det vanker mye skryt til de som jobber hardt for å lage løypa på Dombås og som gjør at blant andre franske langrennsløpere kan gi jernet på trening.

Foto: Jon Linderud

Sør-Norge sliter med mildvær før sesongstarten i langrenn, og det under ei uke før første renn. Den siste uka har det vært knytta spenning til om Beitostølen kunne klare å arrangere sesongåpningen, men torsdag kom beskjeden fra Skiforbundet at det blir renn på Beitostølen neste helg.

Samtidig seiler Dombås opp som et bra sted å trene for langrennsfolket.

– Fantastisk at ei lita bygd som Dombås legger til rette på denne måten, sier Asgeir Moberg i Norges Skiforbund.

Han sier at det er noen år siden Dombås har arrangert nasjonale langrenn, men at de har arrangert skiskyting. Nå ønsker de også å komme tilbake på kartet som langrennsarena.

– Det er en trend i tiden at løpere fra ulike destinasjoner samles der det faktisk er snø, og det er det på Dombås nå, sier han.

Arild Killi, Dombås skistadion

ILDSJEL: Arild Killi er bare er en av ildsjelene Dombås IL som sørger for at både lokale løpere og tilreisende kan gå på ski selv om snøen lar vente på seg.

Foto: Inger Johanne Solli / NRK

Flere saker fra Innlandet