Mann på 19 år siktet for overgrep mot 30 jenter

Politiet har siktet en 19 år gammel mann fra Gudbrandsdalen for seksuelle overgrep mot rundt 30 jenter. Flere av jentene er under 14 år gamle. Mannen har erkjent flesteparten av forholdene.

Lars Ringvik

Politiadvokat Lars Ringvik ved Gudbrandsdal politidistrikt, sier overgrepene skal ha skjedd fra 2011 og fram til nå.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Overgrepene mot jentene skal ha skjedd fra 2011 og fram til i år.

– Det er snakk om seksuelle overgrep i ulike former, blant annet samleie, mot barn både under 14 år og under 16 år, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Den siktede mannen skal i de fleste tilfellene ha forledet jentene til å la seg avbilde i ulike situasjoner.

– Det skal i hovedsak ha skjedd i Gudbrandsdalen, sier Ringvik.

De fleste av jentene er også fra Gudbrandsdalen. Bare to kommer fra andre steder. Ifølge Ringvik har den siktede både tatt kontakt med jentene via internett og møtt dem på andre måter.

Pågrepet for en uke siden

Mannen ble pågrepet av politiet mandag for en uke siden. I avhør med politiets etterforskere valgte han raskt å tilstå mange av forholdene i den omfattende siktelsen.

19-åringen har tilstått seksuelle overgrep og seksuelle handlinger mot en rekke unge jenter.

– Jeg kan bekrefte at siktede har erkjent de fleste av forholdene han er siktet for, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik til NRK.

Hans advokat, Kåre Lund, sier han ikke vil si noe på vegne av sin klient ennå.

– I samråd med min klient har jeg valgt å ikke kommentere saken overhodet, sier Lund.

Siktelsen kan bli utvidet

Etter det NRK forstår er det bare et fåtall av punktene i siktelsen den siktede 19-åringen ikke har tilstått. Totalt har politiet navnene på rundt 30 unge jenter som mannen er mistenkt for å ha forgrepet seg mot. Etterforskingen skal ha pågått en drøy måned.

– Det foretas avhør fortløpende, vi må først få avhørt de jentene vi vet navnene på, og det ligger et omfattende datamateriale i saken, sier Ringvik.

– Er det grunn til å tro at siktelsen vil bli utvidet?

– Ja, særlig med tanke på den delen som gjelder bilder og film. Der vil siktelsen bli utvidet, sier politiadvokaten.

Jentene i dommeravhør

Politiet etterforsker fortsatt saken. De har ransaket siktedes bolig, tatt beslag, avhørt ham og gått gjennom aktivitetene hans på internett.

Også mange av de mulige ofrene i saken er avhørt. På grunn av deres unge alder har det skjedd gjennom dommeravhør på Statens Barnehus i Hamar. De som har fylt 16 år nå, er avhørt av politiet på vanlig måte.

Advokat Nina E. B. Hjortdal er utnevnt som bistandsadvokat for flere av jentene. Det er foreløpig uklart hvor mange av dem hun skal representere.

Hjortdal har ingen kommentar til saken i dag, og viser til at den fortsatt er under etterforskning.

Mannen er løslatt

Den siktede mannen har vært varetektsfengslet, men er nå løslatt.

Han er formelt siktet for seksuell omgang med barn under 14 år og med barn under 16 år. I tillegg er han siktet for å ha forledet barn under 16 år til å foreta seksuelle handlinger.

Politiet ber om tips i saken.