Hopp til innhold

Sandbu solgt til ukjent kjøper

Etter innledende budrunder er Sandbu i Vågå nå solgt. – Det blir en god eier for bygda, forteller megleren.

Sandbu i Vågå

På garden Sandbu Søre Nedre er det 20 freda bygninger. Til og med utedoen er fredet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Vi hadde en budrunde i dag med fire aktører og til slutt endte vi med en som sto igjen, forteller Ketil Koppang, daglig leder i Koppang Landbruks- og næringsmegling, som har stått for salget av den historiske garden i Vågå.

Han vil på nåværende tidspunkt ikke si hvem som har kjøpt eiendommen i Vågå.

Gikk over takst

Sandbu Søre Nedre er et av Gudbrandsdalens best bevarte tun, de fleste bygningene stammer fra 1600- og 1700-tallet og utgjør den største private samlingen av fredede hus i landet. Gjennom flere tiår ble anlegget nitid passet på av Kjell Holm.

Forretningsmannen fra Ålesund restaurerte og bevarte Sandbu fram til han døde i 2009. Etter det har en stiftelse ført arven videre. Da det ble klart at stiftelsen ville selge eiendommen, kom det protester fra flere kanter.

Såpass kraftige har motstanden vært at stiftelsen måtte forklare hvorfor de ville selge overfor Stiftelsestilsynet.

Prisantydningen på eiendommen var 21 millioner kroner, men Koppang vil ikke røpe hvor mye kjøperen har gitt for eiendommen. Til Sunnmørsposten sier Koppang at Sandbu ble solgt over takst.

– Har mye erfaring

– Jeg hadde håpet at vi ikke skulle komme til dette punktet, men har frykta det. Det som blir avgjørende nå er hva Lotteri- og stiftelsestilsynet vil si, om dette er en bedre måte å ivareta vedtekter og formål på eller om det er bedre å løse det på et annet vis enn å selge på det åpne markedet, sier Erik Lillebråten. Han er direktør i Norsk Kulturarv, men uttaler seg som privatperson i denne saken.

Lillebråten har tidligere uttalt at han mener salget er i strid med Holms ønsker. Dette står han fortsatt ved.

NRK har onsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Marianne Roald Ytterdal, uten å lykkes. Tidligere denne måneden uttalte hun at stiftelsen ikke ville lagt eiendommen ut for salg om det var i strid med vedtektene.

– Har finansielle muskler

– Kjøperen vil bli en god eier fordi han har mye kunnskap om denne type bygninger, har erfaring med det og har vel også tenkt å berike bygda med kulturelle innslag, sier megleren.

Kjøperen har tilsynelatende ingen planer om å drifte tunet langveisfra.

– Jeg har forstått det sånn at han har planer om å flytte dit og ergo tror jeg kommunekassereren i Vågå blir svært blid også. Kjøperen har finansielle muskler til å ta over og utvikle eiendommen videre. Jeg er overbevist om at det blir en god eier for bygda og ikke minst Sandbu, som fortsatt trenger en kjærlig hånd, avslutter Koppang.

Sandbu i Vågå

De fleste bygningene stammer fra 1600- og 1700-tallet og utgjør den største private samlingen av fredede hus i landet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK