Hopp til innhold

Pengesterke kjøpere lukter på Sandbu

Flere ønsker å ta over Sandbu i Vågå. I helga var en håndfull spesielt interesserte på visning.

Sandbu i Vågå

SANDBU SØRE NEDRE: Som tatt ut av folkeeventyrene.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– De har alle finansielle muskler til å ta over garden, og føre arven etter tidligere eier Kjell Holm videre.

Ketil Koppang

OPTIMISTISK MEGLER: Ketil Koppang er ekspert salg av landbrukseiendommer. Eiendommen i Vågå er noe av det mest spesielle han har fått i oppgave å selge, men han tror han får solgt.

Foto: Koppang Landbruk

Det sier Ketil Koppang som har fått oppdraget med å selge eiendommen. I helga geleidet han seks kjøpere rundt i de 17 fredede husene. Der fikk de se kunstskatter på rekke og rad, fra treskurd og rekker med blankpussa kaffekjeler i kobber, til Sinclairs sverd og horn på veggen. Prisantydningen er 21 millioner kroner.

Visningen var ikke åpen, avtala med megleren var gjort på forhånd. Dermed fikk de beskue herlighetene i rolige omgivelser.

Finnes ikke maken

Sandbu er et helt spesielt anlegg. De fleste bygningene er fra 1600- og 1700-tallet og utgjør den største private samling av fredede hus i landet. Gjennom flere tiår ble anlegget nitidig passet på av Kjell Holm. Forretningsmannen fra Ålesund restaurerte og bevarte Sandbu fram til han døde i 2009. Etter det har en stiftelse ført arven videre. Nå vil stiftelsen selge, til protester fra flere kanter.

Såpass kraftige har motstanden vært at stiftelsen må forklare hvorfor de vil selge overfor Stiftelsestilsynet. Om Stiftelesestilsynet vil stikke kjepper i hjulene for et salg, avhenger av om stiftelsen klarer å bevise at et salg bedre vil ivareta stiftelsens formål.

Ketil Koppang er uansett fornøyd etter første visningshelg. Han mener alle som har sett på stedet er kapable til å ta over stafettpinnen fra nåværende eier, Kjell Holms stiftelse.

– Dette er mennesker som er genuint opptatt av eiendommen, og som vet hva de driver, sier Koppang.

Tror på snarlig salg

– Det er umulig å vite, men jeg er optimist av natur, sier Koppang.

På garden Sandbu Søre Nedre er det 19 freda bygningar. Til og med utedassen er freda.

FREDA: På garden Sandbu Søre Nedre er det 19 freda bygninger. Til og med utedassen er freda.

Foto: Erle Mostue Bugge / Scanpix

Det er ikke mulig å legge inn noen bud før neste mandag klokka 12. Førstkommende helg skal det nemlig være ny visning på Sandbu, også da lukket etter avtale med megler. Så langt har megleren blitt positivt overraska over dem som har vært på visning, hevder han. Ikke minst fordi de har økonomi til å drifte anlegget i framtida.

Ketil Koppang blir derfor ikke forundret om salget er i orden i løpet av en 10 til 12 dager.

Kanskje før, sier han.

Flere saker fra Innlandet