og Vera Wold
Den er rød, vakker og søt, bringbæra. Men det har ikke vært lett å få tak i fersk og holdbar bringbær. Dette er nå i ferd med å endre seg,fordi nye sorter er tatt i bruk.
Dyrker mer
Stadig flere dyrkere starter nå med bringbær også i Hedmark og Oppland.
Det er en fyrrig, skotte ved navn Glen Ampel som har gjort at bringbærdyrker Arne Egil Retteråsen i Åsnes og Vidar Marthinsen i Fine Forest Food vet at mange nå sikler etter den røde, saftige bæra.

Arne Egil Retteråsen fra Åsnes dyrker bringebær.
For det er forskjell på den velkjente, flatklemte bringbæra og de nye sortene.
Skotske sorter
De står velfriserte, forskriftsmessig støttet opp, på rekker og rad rundt våningshuset til Retteråsen, bringbærbuskene.
Retteråsen er både korndyrker og skogsentreprenør og startet med bringbær for snart fire år siden. Han har nå 6,5 dekar, hovedsaklig skotske sorter.
Andre følger hans eksempel for mange ser på bringebærdyrking som ei fin attåtnæring.
Bare 20 - men flere kommer
Hovedtyngden av den norske bringbæra produseres i Sogn og Fjordane, og mesteparten går til syltetøy og saft.

I Hedmark og Oppland er det bare registrert rundt 20 dyrkere som har bringbær på arealer av en viss størrelse. De fleste i Ringsaker, Stange og Hadeland.
Leder Jørn Haslestad i Forsøksringen bær i Hedmark og Oppland ser nå en ny utvikling:
Vil ha mer
Markedet er modent for bringbær. Den største bærgrossisten, Bama, har nå bringbær som satsningsområde.
Ifølge produktsjef Kathrine Skogland har salg av bringbært gjennom butikk økt sterkt de siste åra.
- Bringebær er trendy, moderne og inneholder ettertraktede stoffer. Men dyrkinga er meget væravhengig og buskene trenger iherdig oppfølging. Dermed er også lønnsomheten uberegnelig, forteller Skogland.