Hopp til innhold

Klart for rødt styre i Gjøvik

De rødgrønne partiene i Gjøvik er enige om en politisk plattform for de neste årene. Dermed går det mot fortsatt Arbeiderparti-ordfører, mens Rødt får varaordføreren.

Finn Olav Rolijordet

VARAORDFØRER? Finn Olav Rolijordet fra partiet Rødt er den nye varaordføreren i Gjøvik skal vi tro Oppland Arbeiderblad.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

De fire partiene Arbeiderpartiet, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti ble enige om plattformen på et møte i går kveld.

Det skal ifølge Oppland Arbeiderblad være klart at Bjørn Iddberg fra Arbeiderpartiet fortsetter som ordfører, mens Finn Olav Rolijordet fra Rødt blir varaordfører.

NRK har snakket med Finn Olav Rolijordet i formiddag og han bekrefter at Rødt får varaordføreren. Han sier forhandlingene ikke er ferdige, at han vil sette seg ordentlig inn i plattformen før han sier endelig ja, men at han er innstilt på å bli varaordfører.

Den endelige fordelingen av posisjoner mellom de fire partiene avgjøres av en lederdelegasjon i løpet av dagen.

Turbulent vei fram

Den 16. september kunne det virke som 92 års Arbeiderparti-styre i Gjøvik var over.

Da annonserte nemlig Torvild Sveen fra Senterpartiet at han bryter samarbeidet med Arbeiderpartiet, og fortalte folket at han selv ble ordfører med Høyres Svein Håvar Korshavn som varaordfører.

Bak Sveen sto alle de borgerlige partiene i tillegg til Miljøpartiet De Grønne.

Ordfører Bjørn Iddberg fortalte til NRK at han var svært overrasket over det som hadde skjedd bak hans rygg og fra hans egen varaordfører Sveen.

Torvild sveen

SÅ KLART UT: Torvild Sveen (Sp) annonserte seg selv som ordfører et par dager etter høstens valg. Men slik ble det ikke.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Men allerede dagen etter pressekonferansen trakk Miljøpartiet De Grønne seg fra det borgerlige samarbeidet fordi de mente prosessen hadde gått altfor fort og at det ikke var avklart innad i partiet at de skulle samarbeide med de borgerlige partiene i byen.

Grønnere Gjøvik

Nå kan det altså se ut som at Senterpartiet og Torvild Sveen har spilt seg selv utover sidelinjen i Gjøvik-politikken.

Talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Yngve Brateng Fjeldstad, bekrefter overfor NRK i dag tidlig at de fire rødgrønne partiene er enige om en plattform.

– Det eneste som står igjen er at de fire delegasjonslederne skal møtes og fordele oppgaver mellom partiene. I tillegg skal det vi har kommet fram til behandles i medlemsmøter i partiene, sier Fjeldstad.

Han regner med at de skal være endelig ferdig rett over helga.

– Hvordan kommer vi til å merke at Miljøpartiet De Grønne kommer i posisjon i Gjøvik?

– Det vil alle merke når de får se den politiske avtalen vi har inngått. Vi mener vi har fått igjennom en klar grønn profil for Gjøvik den neste perioden, avslutter Fjeldstad.

Yngve Brateng Fjeldstad, MDG

GRØNN PROFIL: Talsperson for MDG, Yngve Brateng Fjeldstad, sier Gjøvik vil få en grønnere profil i neste periode.

Foto: Hanne Stine Kind