Venninne: - Jeg hadde i bakhodet at det var noe rart

En venninne reagerte på en intim melding den fornærmede jenta skal ha fått fra overgrepssiktede Rune Øygard (53).

Nina Braathen Hjortdal og Thorbjørn Klundseter

Både aktor Thorbjørn Klundseter og bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal hadde spørsmål til venninna til den fornærmede jenta.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tiltalte og fornærmede skal ha sendt flere tusen tekstmeldinger til hverandre frem til pågripelsen i september i fjor, og i perioder opptil 50 tekstmeldinger om dagen.

Vitnet forteller at hun spesielt reagerte på en tekstmelding som 16-åringen fikk fra ordføreren, der tiltalte skal ha spurt om han skulle komme å tørke henne etter at hun hadde dusjet.

– Vi viste hverandre meldinger vi hadde fått, forklarte venninna i retten.

På spørsmål fra aktor om hun hadde lurt på hvorfor hun ble framvist meldinga, svarte vitnet at det visste hun ikke.

– Jeg reagerte i ettertid, og syntes at det var litt rart. Men jeg ville ikke bry meg. Jeg hadde håpet hun ville si det hvis det var noe, forklarer vitnet, som er ei venninne av den fornærmede jenta..

– Fryktelig gode venner

Meldingen som venninna reagerte på foreligger ikke som en del av de tekniske bevisene i saken, etter det NRK kjenner til.

Politioverbetjent Bjørn Bjørnstad er innkalt som vitne og skal senere i rettssaken forklare seg om innhentede trafikkdata og informasjon hentet ut av mobiltelefonene til partene.

Venninna fortalte i retten onsdag at hun ikke visste hva hun skulle tro om forholdet mellom Øygard og jenta, og at hun hadde pratet mye med moren sin om det.

– Men jeg har snakke mye med foreldrene mine om kontakten mellom dem. Jeg har ikke visst hva jeg skulle si, jeg syntes det var spesielt. Men han var i slekt med stefaren, så de var på en måte i familie. Men det virket på meg som de bare var gode venner, fryktelig gode venner.

Mye tid sammen

Vitnet forklarer at hun og jenta har kjent hverandre fra barneskolen, og at de var mye sammen. De hadde ei felles hesteinteresse som de brukte mye tid på. Men etterhvert skal jenta gradvis ha mista denne interessa, og heller brukt mer tid med Øygard.

Vitnet forklarte at hun begynte å reagere på at jenta var mer hos ham enn hun tilbrakte tid med veninnene sine.

- Jeg syntes det var trist at vi ikke hadde så mye kontakt lenger. Det var noe som ikke var som det skulle, vi var aldri hos hverandre lenger. Vi pratet til slutt lite med hverandre, forteller venninna.

Venninna forklarer at hun ikke helt visste hva hun skulle tro.

– Det virket på meg som de bare var gode venner, men jeg hadde i bakhodet at det var noe rart. Men jeg la det fra meg, og tenkte ikke mer på det.

Tok kontakt etter anmeldelsen

Venninna forteller at jenta tok kontakt den dagen anmeldelsen mot Øygard var levert:

– Vi var ute med hestene sammen. Men jeg husker ikke helt hva hun fortalte. Jeg ble trist inni meg, men visste ikke helt hvordan jeg skulle takle det. Det var vanskelig.

Hvordan har det vært med rykter og snakk i bygda i ettertid? spør bistandsadvokaten.

– Det har vært fryktelig mye rykter. Som oftest har jeg sagt at vi må vente og se til etter rettssaken. Ingen kan avgjøre noe nå.

Hun sier det er mye oppspinn som verserer om dagen, i den lille bygda med knapt 4000 innbyggere.