Raser mot «svensk» Valdresrakfisk

I dag starter Norsk Rakfiskfestival på Fagernes. Matmerk-direktør er i harnisk over at ikke all rakfisk som selges er fra Valdres.

Rakfiskfestivalen 2010

ULIKT: Rakfiskfestivalen på Fagernes tiltrekker seg opp mot 40 000 besøkende i helga. På langt nær all fisken som konsumeres er fra Valdres.

Foto: Elin Fossum

Mellom 30 000 og 40 000 mennesker kommer hver høst til Fagernes i Valdres for å oppleve rakfisk og kortreist mat. Norsk Rakfiskfestival arrangeres i helga for 21. gang og det kommer til å bli solgt 40 tonn rakfisk i løpet av de neste dagene. Stiftelsen Matmerk reagerer dog på at ikke all rakfisken som selges er fra Valdres.

– Rakfisk fra Valdres er et unikt produkt. Den har oppnådd en juridisk beskyttelse i topp ti-klassen i Europa og det blir ikke verdsatt nok, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør.

Nina Sundqvist

OPPFORDRING: Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, mener rakfisk som selges i Valdres bør være fra området.

Foto: Nortura

Kun seks oppdrettere i Norge har spesialitetsmerket og beskytta geografisk betegnelse på rakfisken. Dette innebærer at disse bedriftene er de eneste som kan si at de selger «Rakfisk fra Valdres».

Sundqvist jobber for å styrke omdømmet til norske matprodukter og går hardt ut mot blant annet rakfiskprodusenten Wangensteen AS.

– Som forbruker får ikke jeg greie på at denne fisken har sitt opphav i Sverige, sier hun.

Mener alle fremmer fisken godt

Even Søfteland, styreleder i Wangensteen, betegner uttalelsene til Sundqvist som skammelig.

– Alle som produserer rakfisk i Norge i dag fremmer den på en god måte, sier han.

Søfteland mener at fiskeråstoffet som brukes til å lage rakfisk slett ikke er fra Norge, uansett hvem som har produsert den.

Rakfisk

IKKE LOKAL: Rakfisk fra Wangensteen er ikke produsert fullt og helt i Valdres og får kritikk fra Matmerk.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Genene som brukes til all rakfisk er importert fra Canada til Norge. Maten som fisken spiser er også lik, uavhengig av om den er produsert i Sverige eller Valdres, sier han.

Styrelederen påpeker at foredlingen av fisken skjer i Valdres og at den derfor er like lokal som fisken som har kvalitetsstempelet «Rakfisk fra Valdres».

Oppfordrer til å være bevisst

Sundqvist mener argumentet om at fisken har de samme genene er helt bak mål. Hun påpeker at reiselivet i Valdres må fremme fisken som er produsert lokalt for å tiltrekke seg folk.

– Det genuine med «Rakfisk fra Valdres» er at den er 100 prosent fra området. Alle kjenner parmesanosten fra Italia. Det som kjennetegner den er sammenhengen mellom hvor den kommer fra og hvordan den er produsert. Det må også Valdres fremheve bedre, sier hun.

Søfteland mener at hvis det ikke hadde vært for Wangensteen, hadde rakfisken vært et smalt produkt.

– Fisken og råstoffet er helt likt. Hvis det ikke var for oss hadde rakfisk vært et produkt som ble produsert i et lite geografisk område, til en pris de fleste av oss ikke hadde hatt råd til å kjøpe, sier han.

Det er ikke første gang rakfisk i Valdres skaper debatt. I 2010 sendte NRK denne reportasjen som viser at 180 tonn fisk ble kjørt fra Danmark til Valdres for å bli rakfisk.

Video Importerer rakfisk fra Danmark