Hopp til innhold

Rakfiskbygda Valdres

Er du glad i rakfisk? Da er det store muligheter for at fisken du spiser er fra Valdres. Norsk Rakfiskfestival er i gang på Fagernes, og det er ingen tilfeldighet at festivalen arrangeres nettopp her.

Rakfiskfestival i Valdres

Rakfisken har blitt en av Valdres sine viktigste næringer.

Foto: Anne Storaunet

Jørn Færden Wangensten

Jørn Færden Wangensten

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK
Rakfisk

Wangensten rakfisk

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Hele 80 prosent av landets rakfiskproduksjon skjer nemlig i Valdres, og rakfisken har blitt en av Valdres sine viktigste næringer. De syv godkjente rakfiskprodusentene i Valdres lager årlig rundt 350 tonn rakfisk.

– En rakfisk skal være passelig salt, også skal den være godt nok modnet slik at den smaker rak og ikke salt. Konsistensen skal være smørbar, men ikke for bløt, forklarer Jørn Færden Wangensten fra Valdres.

Største produsent

Han har peiling på hva han snakker om. Wangensten har produsert rakfisk i fire generasjoner og er verdens største produsent. De leverer 180 tonn rakfisk hvert år og har en omsetning på rundt 18 millioner kroner.

Det er i månedene fra september til jult at nesten all rakfisken selges. Det er særlig denne perioden rundt Norsk Rakfiskfestival, som arrangeres denne helga, som er mest hektisk.

Historisk

Matskribent og forfatter Helge Hagen har sammen med Geir Vestad gitt ut boka ”Tre sterke fra Innlandet”. Hagen mener det er historiske grunner til at nettopp Valdres har blitt rakfiskens hovedstad.

– Det er en gammel aktivitet. Den strekker seg langt tilbake i tid og det er på grunn av forutsetningene som har vært tilstede i Valdres. Det har vært god tilgang på råvarer, gunstig klima og dårlig tilgang på salt. Det førte til at fisken måtte lagres på andre måter, sier han.

Mange av dagens rakfiskprodusenter startet som familiebedrifter i liten skala. Det gjorde også Wangensten.

– Dette drev vi med hjemme på gården da jeg var liten. Da jeg kom hjem etter endt utdanning var det helt naturlig for meg å fortsette med rakfisk, forklarer Jørn Færden Wangensten.

Det finnes rakfiskprodusenter andre plasser i landet, men den sterke posisjonen Valdres har er helt unik.

– Den er nok helt overlegen i dag og det ser fortsatt ut til at etterspørselen er økende. Jeg tror at Valdres har en lysende framtid når det gjelder rakfisken sin, sier Helge Hagen.