
Ordfører Eivind Brenna i Vestre Slidre.
Foto: NRKTo ganger i uka kjører det trailere med fire tonn nyslaktet dansk regnbueørret til Valdres. Denne fisken brukes til å lage over halvparten av den tradisjonsrike, lokale retten rakfisk.
Ber forbrukerne følge med
Nå ber ordfører Vestre Slidre, Eivind Brenna, folk å velge rakfisken basert på fisk fra Valdres.
– Fisken som er fra Valdres er merket. Hvis du kjøper denne fisken, får du det eksklusive Valdres-produktet du er ute etter. Dette blir det forbrukernes oppgave å følge med på, sier ordføreren.
Produsenten Wangensten AS som benytter den danske oppdrettsfisken er den største rakfiskprodusenten i Valdres.
Selskapet produserer 180 tonn rakfisk som selges ut til en rekke landsdekkende dagligvarekjeder. De andre produsentene, som velger å bruke lokalprodusert oppdrettsfisk, produserer i langt mindre kvanta.
«Rakfisk fra Valdres»
Disse produsentene kan merke fisken sin med kvalitetsmerket «Rakfisk fra Valdres». Det er seks produsenter i Valdres som har rett til å bruke dette merkenavnet, som er like strengt beskyttet som Champagne og Parmaskinke.
Ved siden av å oppfordre forbrukerne til å velge fullstendig lokalprodusert rakfisk, mener Eivind Brenna det bør åpnes for oppdrett i større skala i Valdres. Dette kan gjøres uten at det går ut over miljøet, mener han.
– Det kan produseres mer fordi de kvotene vi har nå er satt i 1988. Siden den gang er foret blitt mye bedre. Foret er mer effektivt og gir derfor mindre utslipp i vassdraget. Derfor burde man kunne produsere mer, sier Brenna.





