Hopp til innhold

– Var desperate etter penger

Rumenerne som er pågrepet etter ranet i Rendalen mandag, kom til Norge kvelden før og var desperate etter penger, ifølge forsvarerne. De er varetektsfenglset i fire uker.

Ransbil havnet i grøfta etter bankran i Rendalen

POLITIJAKT: Politiet jaktet med helikopter og mange patruljer etter at ranerne stakk av fra bilen de hadde kjørt i grøfta noen kilometer fra banken de hadde ranet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

De to som er siktet for grovt ran av banken i Rendalen mandag morgen, erkjente skyld under fengslingsmøtet onsdag, ifølge politiadvokat Renate Medby.

De ble framstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører, og begge ble varetektsfengslet i fire uker i dag, skriver Østlendingen. De første 14 dagene med brev- og besøksforbud.

Det var litt før klokka åtte mandag morgen ranet skjedde i bygda nord i Hedmark. En maskert mann med det som så ut som et skytevåpen truet en kvinnelig bankansatt til å åpne minibanken før bankens åpningstid.

Ranerne kjørte fra stedet i en Opel Astra, og denne bilen ble funnet i grøfta en halv time senere like ved Åkrestrømmen. De hadde kjørt på fylkesvei 217 i retning Drevsjø og grensa til Sverige.

Etter en stor politijakt med 18 politipatruljer, helikopter og hundepatrulje ble de to pågrepet uten dramatikk ved et grustak i nærheten.

Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen

RANET: Sparebank1s filial i Otnes i Rendalen ble ranet mandag morgen.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Desperat etter penger

Begge de to siktede er fra Romania. Advokat Inge Erlend Grøndalen, som forsvareren den ene av dem, sier at mannen kom rett fra Romania.

Inge Erlend Grøndalen

FORSVARER: Inge Erlend Grøndalen forsvarer den ene av de siktede.

Foto: Kjell Åge Kampenstuen / NRK

– Han kom hit til landet søndag og hadde et desperat behov for penger. Han forteller at han var sterkt påvirket av alkohol og at ranet ikke var planlagt, sier Grøndalen.

Forsvareren sier mannen innrømmer å ha vært med på ranet, og at han angrer på det han har gjort.

– Han forteller at han tenker mye på familien i Romania.

Den siktede mannen skal tidligere ha bodd i Trondheim, der han ifølge Grøndalen skal ha hatt en jobb.

Forsvareren til den andre siktede rumeneren, Tore Famestad, forteller at de to kom sammen til Norge. Også hans klient skal ha vært i desperat pengenød.

Godtar varetekt

De to erkjente skyld under fengslingsmøtet, men ikke på alle punkter, ifølge politiet.

Forsvarer Famestad ønsker ikke å si hva hans klient har forklart i avhør.

– Har har akseptert at vilkårene for varetektsfengsling er til stede, og har på bakgrunn av det samtykket til fengsling i fire uker, sier Famestad.

Han sier klienten har vært gjennom et lengre avhør med politiet der han har forklart seg om sitt kjennskap til saken.

Politiet uttalte mandag til NRK at det ble gjort beslag av våpen og penger, men det er uklart hva slags våpen og hvor stort beløp det er snakk om.

ran

Politiet fornøyd

Det tok omtrent en time til politiet var til stede på ransstedet. Pågripelsen skjedde litt over to timer etter ranet.

Ranet var det største enkeltoppdraget til politiet i Innlandet etter sammenslåingen fra tre til ett politidistrikt i Hedmark og Oppland, og politimesteren er fornøyd med innsatsen i et område der det vanligvis er lite kriminalitet og liten politibemanning.

Bil brukt i ran i Rendalen

I GRØFTA: Ranernes bil endte i grøfta få kilometer fra åstedet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK