Hopp til innhold

Ble brutalt ranet med pistol – ikke sykmeldt en eneste dag

Betty Midtskogen og Irene Søberg ble rana i banken. Nå får de nytt liv i nytt lokale.

Ansatte i Rendalen Sparebank 1

Irene Søberg (t.v.) og Betty Midtskogen (t.h) er glad for å få jobbe på et sted der det er mange mennesker. Til sammen har de 77 års erfaring fra bank, men de ønsker ikke å gi seg på tross av ranet i fjor.

Foto: TOM HAAKENSTAD / NRK

Morgenen mandag 30. oktober 2017 åpner Betty Midtskogen og Irene Søberg bankdøra for en ny arbeidsdag. Men i lokalene venter to maskerte menn med pistoler. De retter pistolene mot Betty og roper «money, money.»

Midtskogen tør ikke annet enn å gi mennene penger. De to ranerne kommer seg unna med nesten 450.000 kroner.

– Det verste var å bli truet til å gi fra meg penger. Vanligvis skal man sitte igjen med en kvittering når man gir fra seg penger, så jeg syns det var veldig ille å gjøre noe man ikke har lov til. Men hva gjør man ikke med pistolen i nakken.

Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen

Banken ble holdt stengt i tiden etter ranet, men Søberg og Midtskogen har jobbet i bygget i flere måneder etter det brutale ranet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Turte ikke være alene

I over ett år har Betty Midtskogen måttet jobbe i de gamle lokalene der hun opplevde ranet. Ikke har hun villet ta ut sykemelding, for hjemme ville hun blitt alene, og det turte hun ikke. Tryggheten var forsvunnet.

Men nå ser hun lyst på fremtiden. Banken har flyttet til samme bygg som den lokale Spar-butikken, noe som gjør at det er full fart hele tiden.

– Man kan begynne med blanke ark. Minnene og traumene var med i det gamle lokalet. Så det å få starte på nytt har mye å si, forteller hun.

Mislykket rømningsforsøk

Bil brukt i ran i Rendalen

Ransbilen endte i en grøft kort tid etter ranet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

De to rusede ransmennene forsøkte å rømme til Sverige etter ranet, men det var ikke særlig vellykket. Etter en halvtime kom meldingen om at ransbilen var kjørt av veien.

De to mennene ga likevel ikke opp, og forsøkte å rømme til fots. To timer etter ranet ble de to rumenerne pågrepet.

Gleder seg til å komme på jobb igjen

Irene Søberg forteller at tiden etter det brutale ranet har vært svært krevende.

– Vi begynner å komme over mye av det nå, men det var en periode man ikke turte å være alene. Det er tøft, man blir veldig engstelig.

For første gang på ett år gleder hun seg til å gå på jobb igjen.

– Det betyr mye for oss å få flytte inn i lokaler der vi har flere folk rundt oss. Hendelsen satt preg på oss.

Også kundene er glad for å se at de to damene nå igjen kan trekke på smilebåndet. Tor Hagen går rett inn og gir damene en klem. Han er rørt over at de har fått nye lokaler.

– De betyr mye for meg, og de gir meg all hjelpa jeg vil ha.

De to mennene innrømmet straffskyld da de i april i år møtte i retten, og ble dømt til tre år og ni måneder og tre år og to måneder i fengsel.

Folk i Sparebanken 1 Rendalen

Kundene er glade for at det gikk så bra som det gjorde med de tok damene etter ranet.

Foto: TOM HAAKENSTAD / NRK