Hopp til innhold

Prest heiste homoflagget som støtte til homofile i Russland

Sogneprest Thomas Tinglum vil markere støtte til homofile både i Russland, Uganda og Norge.

Prest heiste homoflagget

Presten i Nord-Odal markerer motstand mot hvordan Russland behandler homofile ved å heise regnbueflagget. Det har vaiet siden avslutningsdagen for OL i Sotsji.

Foto: Thomas Tinglum

Sogneprest i Nord-Odal i Hedmark Thomas Tinglum heiste regnbueflagget søndag, i forbindelse med avslutningen av OL i Sotsji. Presteboligen der han og familien bor ligger like ved Sand kirke.

Regnbueflagget er et kjent symbol for homofil frigjøring over hele verden.

– Det gjør meg vondt

Thomas Tinglum

- At folk kan bli lynsjet på gaten på grunn av sin seksuelle legning gjør meg vondt, sier sogneprest Thomas Tinglum.

Foto: Privat

Tinglum kjøpte nylig flagget. Han vil markere motstand mot hvordan arrangørlandet Russland behandler homofile.

– Når kameraene skrus av i Sotsji, er det grunn til å være urolig for hvordan det går med dem som ikke passer inn i de standardene Putin setter, sier Thomas Tinglum, med referanse til de omdiskuterte homolovene som er innført i landet, hvor såkalt homopropoganda forbys.

Denne uka har situasjonen for homofile i Uganda fått mye oppmerksomhet. Presidenten i landet har signert en ny lov som forbyr homofili. Situasjonen i afrikanske landet gjør markeringen enda mer aktuell, mener Tinglum selv.

– Det er ufattelig at det er mulig. At folk kan bli lynsjet på gaten på grunn av sin seksuelle legning gjør meg vondt, sier sognepresten.

– Det handler om menneskeverd

Han sier dette ikke er en aksjon, men bare meninger han har som prest. Han vet ikke hvor lenge flagget skal henge oppe.

– For meg handler ikke dette bare om homosaken, men om menneskeverd, at alle skal ha sine rettigheter. Regnbuen symoliserer mangfold og likeverd, sier Tinglum.

Flaggheisingen er også en kommentar til striden i Den norske kirke, der Kirkemøtet i april skal ta stilling til om likekjønnede skal kunne vies i kirken.

– Jeg håper de gir oss som må avvise likekjønnede som vil gifte seg, muligheten til å slippe å diskriminere disse menneskene, sier den 34-årige presten.

– I dag kan vi ikke vie dem, det får vi ikke lov til, legger han til.

Mange reaksjoner

Verken bibel eller biologibok bør kunne brukes til å diskriminere og det vil ihvertfall jeg si så høyt jeg klarer, både i flaggstanga, fra "prekestolen" og på Facebook.

Thomas Tinglum på Facebook

Presten har lagt ut bilde av flagget på sin Facebook-profil, og har fått mange reaksjoner. Tirsdag ettermiddag var statusen delt 110 ganger.

– Det renner inn med reaksjoner, og alle er positive. Jeg hadde ikke regnet med så mange reaksjoner.

– Ville du heise regnbueflagget på kirkegården også?

– Det er noe annet. Flaggstanga der er ikke min, sier presten.

Biskop Solveig Fiske reagerer positivt at Tinglum markerer støtte til homofile nasjonalt og internasjonalt, og mener det er uproblematisk at han bruker kirkens eiendom til dette.

– Han bor jo der og har frihet til å markere sitt ståsted.

– Men prestegården assosieres jo med kirka?

– Ja, men det er frihet for prester i den norske kirke å fronte det de står for, sier Hamarbiskopen, som i likhet med Tinglum er for at prester i Den norske kirke skal kunne vie homofile.

Nicolas Alexeyev

Den russiske homoaktivisten Nicolas Alexeyev har blitt arrestert en rekke ganger.