Hopp til innhold
Vitit Muntarbhorn
Foto: KATSUMI KASAHARA / Ap

Kjønn og rettigheter

Oppsummert

FNs råd for menneskerettigheter har utnevnt jus-professor Vitit Muntarbhorn fra Thailand som internasjonal etterforsker av overgrep mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LHBT) over hele verden.

  • Tyskland gjør det enklere å bytte kjønn

    Tysklands regjering samlet seg onsdag om et lovforslag som skal gjøre det lettere å endre juridisk kjønn. Det skal også bli lettere å bytte navn.

    Forslaget til en ny lov om selvbestemmelse innebærer at disse endringene kan gjennomføres i en forenklet prosess på et offentlig kontor.

    Loven er innrettet mot transpersoner, interseksuelle og ikke-binære personer, opplyser familiedepartementet og justisdepartementet. (NTB)

  • Fjerner navn på lesbiske mødre fra fødselsattester

    I en rekke italienske byer blir lesbiske kvinners navn fjernet fra barnas fødselsattster. Dette skjer blant annet i Milano, Padova, Firenze og Fiumicino.

    Statsminister Giorgia Melonis annonserte i mars at myndighetene ikke lenger skulle registrere barn av likekjønnede par, noe som førte til store protester. Mange skeive frykter at de skal miste rettigheter

  • Bedrifter kan nekte tjenester til likekjønnede bryllup

    USAs høyesterett vedtok fredag at private bedrifter på religiøst grunnlag kan nekte å selge tjenester til likekjønnede brullyp.

    – Jeg er dypt bekymret over avgjørelsen. Den inviterer til mer diskriminering mot LBTQI+-amerikanere. Dagens avgjørelse svekker lover som i lange tider har beskyttet alle amerikanere mot diskriminering, sier president Joe Biden i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no