Dødsbrannen i Moelv: Politiet sier det kan komme siktelser

To menn er døde og politiet utelukker ikke at det kan komme siktelser etter dødsbrannen i Moelv.

Oversiktsbilde

UTBRENT: Deler av hallen er totalskadd. I bygningen var det blant annet lagret biler og båter. De to mennene ble funnet i brannruinene.

Foto: Frode Meskau / NRK

Mandag morgen var politiets kriminalteknikere på plass på branntomta i Moelv. Mange spørsmål er fortsatt ubesvart etter brannen i forrige uke.

Politiet er sparsomme med opplysninger og holder kortene tett til brystet.

– Det vil kunne skade videre etterforskning, hvis de vitnene på forhånd skal være kjente med detaljer gjennom media, sier politiadvokat Nina Helmersen Østvold i Innlandet politidistrikt.

Kan stå overfor en drapssak

Politiadvokat Nina Helmersen Østvold

Politiadvokat Nina Helmersen Østvold

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Politiet vet hvem begge de døde er. Lørdag ble det bekrefta at en av de omkomne er en mann fra Gjøvik som har vært savnet siden tirsdag.

Den andre omkomne er en mann som skal ha jobbet som en slags vaktmester på bygget. Han skal ha utført vedlikeholdsarbeid på taket den morgenen det begynte å brenne.

De to omkomne er fra Gjøvik og kjenner hverandre. Politiet er informert om at det skal ha vært en konflikt mellom de to.

Det er uklart hvordan de to mennene døde. Politiet ville i dag ikke svare på om mennene omkom i brannen, eller om en av dem eller begge var døde før det begynte å brenne.

Tidligere har politiet sagt at de ikke utelukker at de overfor en drapssak.

– Det er for tidlig å gi informasjon om dødsårsak og dødstidspunkt, sier Helmersen Østvold.

Mener brannen er påsatt

Kriminalteknikere på branntomta i Moelv der to menn er funnet omkommet

Kriminalteknikere på branntomta i Moelv mandag morgen. To menn ble funnet omkommet i brannruinene i forrige uke, og politiet tror det har skjedd noe kriminelt.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Politiet er styrka i sin teori om at det har skjedd noe kriminelt. De mener brannen er påsatt.

Politiet leter nå etter svar på hva som skjedde i forkant av brannen i næringsbygget i Moelv onsdag morgen.

Det er ukjent hvordan brannen startet. Politiet har undersøkt branntomta med bruk av hund som er trent på å finne og markere på brennbar væske.

Hunden markerte på minst ett sted på taket på branntomta, kunne NRK observere fra bak sperrelinjene torsdag.

Politiadvokat Nina Helmersen Østvold vil ikke si hva slags funn politiet har gjort.

Kan komme siktelser

De to omkomne har status som fornærmede. Ingen er så langt siktet eller mistenkt i saken, men det kan endre seg.

– Status er noe vi vurderer fortløpende underveis i etterforskninga, og det er for tidlig å si om det er noen mistenkte i saken, sier politiadvokaten.

Er det grunn til å tro at det er en av de to som har drept den andre, eller at de to har blitt drept av en tredjepart?

– Det er for tidlig å si noe om. Vi jobber ut fra flere hypoteser og vi jobber hardt for å finne ut hva som egentlig har skjedd her, sier Helmersen Østvold.

Undersøkte savnedes leilighet

Dødsbrannen i Moelv

To menn fra Gjøvik ble funnet døde i brannruinene etter en brann i et næringsbygg i Moelv. Brannen startet onsdag morgen den 30.09.2020. Politiet mistenker at brannen er påsatt og at det har skjedd noe kriminelt.

 • Tirsdag 29.september
  Gjøvik-mann etterlyses

  En mann i 40-åra fra Gjøvik blir meldt savnet av familien etter at han ikke kommer hjem fra en tur om kvelden.

 • Onsdag 30.september: 07.03
  Brann i næringsbygg

  Politiet melder om brann i et næringsbygg nord i Moelv sentrum. Bygget eies av GMM Eiendom, som gjennom et annet selskap er eid av investorene Hans Bernhard Falk og Klaus Bratlie fra Gjøvik. Bygget brukes blant annet som lager for båter og biler.

 • Onsdag 30.september: 07.00-08.00
  Drar fra leteaksjon for å berge utstyr

  Mannskaper fra Norsk Folkehjelp, som har bistått i leteaksjonen etter den savna Gjøvik-mannen, drar til brannen i Moelv for å berge utstyr de har lagra i næringsbygget.

 • Onsdag 30.september: 08.08
  Person blir meldt savnet

  En person er ikke gjort rede for, og meldes savnet. Nå pågår både slukking og søk samtidig. Eier orienterer om at det skal ha vært gjort arbeid på taket av bygningen denne morgenen.

 • Onsdag 30.september: 13.40
  Person blir funnet død

  Etter timer med slukking og gjennomsøking av lokalene, finner politiet en omkommet person. Identifisering er ikke mulig umiddelbart. Kroppen sendes til obduksjon.

 • Torsdag 1.oktober: 17.25
  Mistanke om at brannen er påsatt

  I intervjuer med pressen sier politiadvokat Sten Floor Nelson at de ikke utelukker at brannen kan være påsatt. Politiet ber samtidig om tips og er særlig interessert i bilder og videoer fra områdene rundt brannen, samt ved Mjøsbrua, i tidsrommet 05.00–08.00 onsdag.

 • Torsdag 1. oktober: 19.50
  Nok en person funnet død

  Politiet bekrefter i en pressemelding at nok en person er funnet død i ruinene. De har ikke identifisert vedkommende, som sendes til obduksjon.

  Politiet undersøker brannstedet i Moelv
  Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK
 • Torsdag 1.oktober: 22.00
  Eier bekrefter arbeid på taket

  En av eierne av bygget, Klaus Bratlie, bekrefter til Oppland Arbeiderblad at det skulle utføres arbeid på taket onsdag morgen. Han utelukker at det ble brukt noen form for varme under arbeidet, og sier at det bare var kosting og rydding som skulle foregå.

  Oversiktsbilde
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Fredag 2.oktober: 15.34
  Savnet vaktmester blir bekreftet omkommet

  Obduksjonsrapporten av den ene omkomne i brannen er klar. Politiet bekrefter i en pressemelding identiteten til avdøde og opplyser at vedkommende er personen som har vært savnet fra næringsbygget. Politiet har ingen kommentar til dødsårsak på dette tidspunktet.

 • Fredag 2.oktober: 17.00
  Leteaksjon etter savnet Gjøvik-mann avsluttes

  Gjøvik Røde kors hjelpekorps bekrefter at de avsluttet leteaksjonen etter den savnede Gjøvik-mannen på torsdag.

 • Lørdag 3.oktober
  Savnet Gjøvik-mann bekreftes omkommet

  Obduksjonsrapporten av den andre omkomne i brannen er klar. Politiet bekrefter at dette er mannen som har vært savnet på Gjøvik siden tirsdag. Politiet bekrefter at de omkomne er fra Gjøvik, og at det hadde en relasjon. De undersøker om det har vært en konflikt mellom dem. Politiet vil ikke si noe om dødsårsak.

 • Fredag 16. oktober
  En siktes for drap

  En av de to som omkom i brannen siktes for drap. Politiet mener mannen som jobba på næringsbygget, vaktmesteren, tok livet av den andre som ble funnet omkommet i brannruinene, og at det er snakk om et drap og selvdrap. Politiet mener drapet skjedde et annet sted enn i næringsbygget. Det er ikke klart hva som starta brannen, og politiet mistenker at det er snakk om flere arnesteder.

  Politiadvokat Nina Helmersen Østvold
  Foto: Tom Haakenstad / NRK

Torsdag gjennomsøkte politiet leiligheten til den savna Gjøvik-mannen, som nå er bekrefta død.

NRK vet at politiet jobbet på stedet i flere timer torsdag kveld. Det er ukjent om det er gjort noen funn som er av betydning for saken.

Det er viktig for politiet å få oversikt over hvor den savnede Gjøvik-mannen var og hvem han møtte, fra han ble meldt savna tirsdag kveld, og til han ble funnet død i brannruinene. Dette er en viktig brikke for politiet.

I en pressemelding skriver politiet at det er satt på nødvendig med ressurser fra hele politidistriktet, og at Kripos fortsatt bistår i saken.