Politiet: – Ble drept på adresse i Gjøvik sentrum

Den savnede mannen fra Gjøvik som ble funnet død i Moelv-brannen var drept før brannen startet. Mannen var utsatt for stump vold.

Brann i Moelv.

DØDE: To personer ble funnet døde i dette etter denne brannen i Moelv. Politiet sier det dreier seg om drap og selvdrap.

Foto: Eilin Spolén Juva / NRK

Politiet mener at drapet skjedde på en adresse i Gjøvik sentrum der siktede har tilknytning, skriver politiet i Innlandet i en pressemelding onsdag morgen.

– Vi har nå det vi mener er et drapsåsted, sier politiadvokat Nina Helmersen Østvold til NRK.

Politiet har gjort omfattende undersøkelser på adressen på Gjøvik.

– Vi har funnet den dreptes blod, og DNA fra både den drepte og den siktede på det som vi kaller sentrale objekter på stedet, sier Helmersen Østvold

Hun forteller at de har gjort beslag i et objekt som de mener er brukt for å utøve stump vold. Politiet vil ikke si noe mer om hva slags objekt det dreier seg om.

Åstedet er verken den siktedes eller den dreptes bolig.

Oversiktsbilde

UTBRENT: Deler av hallen der brannen skjedde er totalskadd. I bygningen var det blant annet lagret biler og båter. De to mennene ble funnet i brannruinene.

Foto: Frode Meskau / NRK

Brann

– Vi mener drapet skal ha skjedd rundt formiddagen den 29. september, sier hun.

Politiet tror også at den drepte ble fraktet fra Gjøvik til branntomta i Moelv i siktedes bil. De to mennene ble funnet etter en brann i et næringsbygg i Moelv.

Politiadvokat Nina Helmersen Østvold

MOT SLUTTEN: Politiet er nå inne i en avsluttende fase i etterforskninga. Det sier politiadvokat Nina Helmersen Østvold

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Politiet venter fortsatt på noen analysesvar før de kan fastslå den endelige brannårsaken. Men de har gjort grundige kriminaltekniske undersøkelser, og ut fra funn på stedet mener de at brannen er påsatt.

Politiet sier at det blant annet er kartlagt flere arnesteder. Etterforskningen tilsier at det var siktede som startet brannen og at han var alene om det, ifølge politiet.

Motivet for drapet vil politiet trolig ikke få svar på, men de mener at det har vært en konflikt mellom de to.

NRK har vært i kontakt med den siktedes forsvarer, Håvard Fremstad. Han sier at det politiet kom med i dag bygger på tekniske bevis, og at han ikke bestrider det de legger frem.

Dødsbrannen i Moelv

To menn fra Gjøvik ble funnet døde i brannruinene etter en brann i et næringsbygg i Moelv. Brannen startet onsdag morgen den 30.09.2020. Politiet mistenker at brannen er påsatt og at det har skjedd noe kriminelt.

 • Tirsdag 29.september
  Gjøvik-mann etterlyses

  En mann i 40-åra fra Gjøvik blir meldt savnet av familien etter at han ikke kommer hjem fra en tur om kvelden.

 • Onsdag 30.september: 07.03
  Brann i næringsbygg

  Politiet melder om brann i et næringsbygg nord i Moelv sentrum. Bygget eies av GMM Eiendom, som gjennom et annet selskap er eid av investorene Hans Bernhard Falk og Klaus Bratlie fra Gjøvik. Bygget brukes blant annet som lager for båter og biler.

 • Onsdag 30.september: 07.00-08.00
  Drar fra leteaksjon for å berge utstyr

  Mannskaper fra Norsk Folkehjelp, som har bistått i leteaksjonen etter den savna Gjøvik-mannen, drar til brannen i Moelv for å berge utstyr de har lagra i næringsbygget.

 • Onsdag 30.september: 08.08
  Person blir meldt savnet

  En person er ikke gjort rede for, og meldes savnet. Nå pågår både slukking og søk samtidig. Eier orienterer om at det skal ha vært gjort arbeid på taket av bygningen denne morgenen.

 • Onsdag 30.september: 13.40
  Person blir funnet død

  Etter timer med slukking og gjennomsøking av lokalene, finner politiet en omkommet person. Identifisering er ikke mulig umiddelbart. Kroppen sendes til obduksjon.

 • Torsdag 1.oktober: 17.25
  Mistanke om at brannen er påsatt

  I intervjuer med pressen sier politiadvokat Sten Floor Nelson at de ikke utelukker at brannen kan være påsatt. Politiet ber samtidig om tips og er særlig interessert i bilder og videoer fra områdene rundt brannen, samt ved Mjøsbrua, i tidsrommet 05.00–08.00 onsdag.

 • Torsdag 1. oktober: 19.50
  Nok en person funnet død

  Politiet bekrefter i en pressemelding at nok en person er funnet død i ruinene. De har ikke identifisert vedkommende, som sendes til obduksjon.

  Politiet undersøker brannstedet i Moelv
  Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK
 • Torsdag 1.oktober: 22.00
  Eier bekrefter arbeid på taket

  En av eierne av bygget, Klaus Bratlie, bekrefter til Oppland Arbeiderblad at det skulle utføres arbeid på taket onsdag morgen. Han utelukker at det ble brukt noen form for varme under arbeidet, og sier at det bare var kosting og rydding som skulle foregå.

  Oversiktsbilde
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Fredag 2.oktober: 15.34
  Savnet vaktmester blir bekreftet omkommet

  Obduksjonsrapporten av den ene omkomne i brannen er klar. Politiet bekrefter i en pressemelding identiteten til avdøde og opplyser at vedkommende er personen som har vært savnet fra næringsbygget. Politiet har ingen kommentar til dødsårsak på dette tidspunktet.

 • Fredag 2.oktober: 17.00
  Leteaksjon etter savnet Gjøvik-mann avsluttes

  Gjøvik Røde kors hjelpekorps bekrefter at de avsluttet leteaksjonen etter den savnede Gjøvik-mannen på torsdag.

 • Lørdag 3.oktober
  Savnet Gjøvik-mann bekreftes omkommet

  Obduksjonsrapporten av den andre omkomne i brannen er klar. Politiet bekrefter at dette er mannen som har vært savnet på Gjøvik siden tirsdag. Politiet bekrefter at de omkomne er fra Gjøvik, og at det hadde en relasjon. De undersøker om det har vært en konflikt mellom dem. Politiet vil ikke si noe om dødsårsak.

 • Fredag 16. oktober
  En siktes for drap

  En av de to som omkom i brannen siktes for drap. Politiet mener mannen som jobba på næringsbygget, vaktmesteren, tok livet av den andre som ble funnet omkommet i brannruinene, og at det er snakk om et drap og selvdrap. Politiet mener drapet skjedde et annet sted enn i næringsbygget. Det er ikke klart hva som starta brannen, og politiet mistenker at det er snakk om flere arnesteder.

  Politiadvokat Nina Helmersen Østvold
  Foto: Tom Haakenstad / NRK

To døde

Det var den 30. september politiet fikk melding om brann i næringsbygget i Moelv. To personer ble senere funnet på branntomta og politiet omtaler det som drap og selvdrap.

Politiet tok ut siktelse mot en av de to mennene den 16. oktober.

– Siktelsen var nødvendig å ta ut for å kunne gjennomføre nødvendige undersøkelser. Dette gjøres selv om antatt gjerningsperson er død, skrev politiet i en pressemelding da.

Politiet slo tidlig fast at de to omkomne hadde en relasjon.

Godt over 100 vitner er avhørt i saken. Politiet har også brukt mye elektronisk materiale, som videoovervåkning og teledata i etterforskninga.

Kriminalteknikere på branntomta i Moelv der to menn er funnet omkommet

GRUNDIGE UNDERSØKELSER: Det var i dette bygget politiet fant de to døde personene.

Foto: Anne Næsheim / Anne Næsheim