Har du hørt om Penelope Lea?

LOM (NRK): Hun er 14 år, og har kjempet for miljøet siden hun var 8. Nå blir hun rådgiver for Fylkesmann Knut Storberget.

Penelope Lea

ENGASJERT: Penelope Lea (14) tror de ulike generasjonene har ulike ting å bidra med i klimakampen. – Vi blir fortalt om hva generasjonen før oss gjorde, og hva de valgene førte til. Nå står vi overfor verdens største krise, og der må vi samarbeide på tvers av aldersgrupper, sier hun.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Hun har snakket foran politikere på Arendalsuka og vært leder i Barnas klimapanel. Hun har holdt appell på FNs klimamøte i Bonn, og blitt valgt inn som leder for Klimaagentene. I desember vant hun Frivillighetsprisen, som den yngste vinneren noensinne.

Ringer det ei bjelle nå?

Hun blir kalt for Norges svarGretha Thunberg, og selv setter 14-åringen pris på sammenligningen.

– Jeg synes Gretha er superflink, hun har klart å gi en form til ungdomsengasjementet.

Greta Thunberg (16)

AKTIVIST: Greta Thunberg ble selve bildet på skolestreikene for klimaet, som mange barn og unge over hele verden deltok i denne vinteren og våren.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Rådgiver for Storberget

Denne helga tilbringer den engasjerte 14-åringen på klimakonferansen Lomsløftet, hvor hun er invitert med for å holde klima-appell.

– For at jeg skal være stolt av landet mitt, må vi gjøre mer. Jeg er ikke så stolt av landet mitt akkurat nå, sa Penelope Lea fra scenen i Lom fredag.

Penelope Lea og Knut Storberget

SAMARBEIDER: Penelope Lea blir rådgiver for tidligere justisminister Knut Storberget, som nå er Fylkesmann i Innlandet.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

I Lom snakket hun for en stor forsamling, blant annet ungdommer på hennes egen alder. Etter appellen møtte hun en annen med et stort klimaengasjement, nemlig Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget.

Nå blir hun hans rådgiver i klimaspørsmål.

– Jeg har makt der jeg sitter, og nå vil jeg ha med Penelope på laget. Fylkesmannsembetet er opptatt av barn og unges stemmer, sier Storberget.

Se ungdommenes klima-appeller til politikerne i «Debatten».

DEBATT: Penelope Lea var en av flere ungdommer som gjestet Debatten på NRK i vår. Se hennes innlegg her.

– Unge ser ting annerledes

Den tidligere justisministeren sier at han tror at de unge ser ting på en tydeligere måte enn det voksne politikere og andre gjør. Nettopp derfor hilser han et samarbeid velkommen.

Hans langt yngre samarbeidspartner mener alle kan gjøre noe positivt for klimaet.

– De ulike generasjonene har ulike ting å bidra med, og vi trenger alt sammen. Vi får høre hva generasjonen før oss valgte, og hva det førte til for oss. Nå handler det om hele jorda vår, og da må vi samarbeide, sier Lea.

Nå ønsker Storberget å lage en egen klimastrategi for Innlandet, blant annet ved å fokusere på skog og reiseliv. Han sier det er viktig å ha med personer som Penelope Lea for å få fram viktigheten i dette budskapet.

– Mitt mål er å samarbeide og skape allianser. Så jeg vil bidra med alt og overalt der jeg kan, sier Lea.

Sigurd Rønningen

INITIATIVTAGER: Sigurd Rønningen er blant dem som har dratt i gang den store klimakonferansen Lomsløftet, som spesielt setter søkelyset på utslippene fra reiselivet.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Også initiativtager til Lomsløftet, Sigurd Rønningen, tar av seg hatten for 14-åringen.

Han sier at de inviterte Lea som en frontfigur for det miljøengasjementet ungdom viser her i landet.

– Hun treffer noe, og det var ingen som hørte henne her i dag som ikke fikk tårer i øynene eller kjempet mot dem, sier Rønningen.