Hopp til innhold

Tillot giganthotell i friluftsområde rett etter å ha erklært klimakrise

Bodø kommune ble først i landet til å erklære nasjonal klimakrise. På samme møte ga de tillatelse til å bygge hotell med tilhørende vei. – Hyklersk, sier lokal Venstre-leder.

Arthur Buckhardts hotell på Rønvikfjellet i Bodø

Hotellkongen Arthur Buchardt har fått godkjennelse til å bygge dette hotellet på Rønvikfjellet i Bodø.

Foto: Nordic Architects/ Voice reklame

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

– Det nye hotellet vil gi en enorm trafikkvekst i friluftsområdet, sier gruppeleder Håkon Andreas Møller i Bodø bystyre for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Toppen av Rønvikfjellet i Bodø er et kjent landemerke og utkikkspunkt hvor man se midnattssola. Hotellkongen Arthur Buchardt, som skal bygge det nye signalhotellet, kaller tomta «Nord-Norges fineste».

Allerede i dag teller biltrafikken opp til friluftsområdet om lag 1200 biler i døgnet. Ifølge kommunes egne beregninger vil biltrafikken dobles når hotellet står ferdig.

– Disse bilene må kjøre gjennom et tettbygd boligområde hvor det bor flere tusen mennesker. Og Bodø er en by med bare åtte prosent elbiler, sier Møller.

Ifølge plantegningene er det ingenting som tilsier at hotellet blir spesielt klimavennlig heller, ifølge MDG.

– Utbyggingen strider dessuten med kommunes klimaplan som forutsetter at ny utbygging i hovedsak skjer gjennom fortetting. Hotellet vil også føre til en privatisering av området, som vil ramme alle som nyter friluftslivet her, legger Møller til.

Vedtaket i bystyret er inspirert av det britiske parlamentet, som erklærte en klima- og miljøkrise i forrige uke. Bodø er den første byen i Norge som gjør et slikt vedtak, ifølge MDG.

Håkon Møller, MDG

Håkon Andreas Møller i Miljøpartiet De Grønne sier Bodø er først i landet med å erklære nasjonal klimakrise.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Bodø bystyre anerkjenner at verdenssamfunnet befinner seg i en krisesituasjon som følge av klimaendringene, heter det i vedtaket.

Audun Lysbakken fremmet tidligere denne uka et forslag på Stortinget om å erklære klimakrise.

Venstre stemte mot klimavedtak

Møller i MDG reagerer på at Venstre stemte mot å erklære klimakrise.

– Det er oppsiktsvekkende at et tradisjonelt miljøparti som Venstre ikke kan være enige i at verden er i en krisesituasjon.

– Dette var ikke et ekstremt vedtak. Det kan hende de skyr ord som «krise». De vil heller være klimaoptimister, sier han.

Gruppeleder Ida Gudding Johnsen for Venstre i Bodø kommune sier det er snakk om symbolpolitikk.

– Vi har forpliktet oss til EUs klimamål og faser ut fossilt brennstoff i alle sektorer. Vi gjør jo noe! Det er mye viktigere enn å fundere over hva vi skal kalle utfordringene våre.

Hun mener også at det kan skape kaos når man bruker ord som krise.

Hotellstrid

ida_gudding_johnsen2

Ida Gudding Johnsen i Venstre sier man ikke bare kan erklære krise og tro at det skal gå over av seg selv.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

På samme møte vedtok bystyret å tillate Arthur Buchardt å bygge et nytt hotell på toppen av Rønvikfjellet. Hotellet får utsikt over stor deler av Bodøhalvøya. Man godtok også å bygge ny vei opp fjellet.

Det var Ap, Høyre, Frp, Senterpartiet, SV, og KrF som stemte for hotellet og veien. Det får både Gudding Johnsen og Møller til å reagere.

– I det ene øyeblikket erklærer Ap, SV, og Sp krise. I det neste stemmer de for å legge et hotell i et område som har vært definert som landbruk, natur- og friluftslivsområde.

Det er dette det står om. Det nye hotellet på Rønvikfjellet i Bodø blir 12.000 kvadratmeter, og skal ha 260 rom.

Setter samarbeid på spill

Møller i MDG mener også at Høyre og KrF burde stemt for å erklære klimakrise.

– Dette er ikke en god søknad for videre samarbeid. Det går rett inn i vårt kjerneområde.

Lars Vestnes

Lars Vestnes sier at Høyre og MDG har sendt signaler om at man skal se på mulighetene for et samarbeid etter valget.

Foto: Martin Steinholt / NRK

MDG har tidligere hatt et godt samarbeid med opposisjonen i Bodø. Da posisjonen i Bodø kommune, ledet av Ap, ikke maktet å vedta budsjett for 2019 samarbeidet MDG med høyresiden. Møller mener det da er spesielt at man ikke kunne gå sammen om dette.

Ordførerkandidat for Høyre i Bodø kommune, Lars Vestnes, mener det fortsatt er rom for å finne sammen.

– Vi var ærlige med MDG om at her var vi uenige. Vi fortsetter uansett å jobbe mot de konkrete, faktiske miljøtiltakene. Det handler om realpolitikk.

Vestnes innrømmer at det ble diskutert hvilket signal det ville sende hvis man stemte for vei og hotell like etter å ha erklært en klimakrise.

– Det ville vært en direkte motsetning til vedtaket om klima, sier Vestnes.