Hopp til innhold

Tonning Riises avgang: – En trist sak

Kristian Tonning Riises avgang som Unge Høyre-leder kom helt overraskende på partikolleger i Hedmark. – Jeg har aldri opplevd ham som annet enn en veldig hyggelig, ung mann, sier fylkespartilederen.

Kristian Tonning Riise

TREKKER SEG: I fylkespartiet i Hedmark har stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise fortsatt full tillit, selv om han har trukket seg som leder i Unge Høyre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Onsdag kveld la stortingsrepresentant og leder i Unge Høyre Kristian Tonning Riise ut meldingen på Facebook-profilen sin: Han trekker seg som leder i ungdomsorganisasjonen, og viser til at han ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft, knyttet til sosiale sammenhenger.

fb tonning riise

Det foreligger ikke formelle varsler mot hedmarkingen, men han skriver selv at medlemmer i Unge Høyre har reagert på hans atferd.

– Dette har aldri vært tema i Hedmark Høyre, sier leder i fylkespartiet, Lise Berger Svenkerud.

Hun fikk vite om saken først i går kveld.

– Fortsatt full tillit

Tonning Riise ble valgt inn på Stortinget i 2017, som Høyres eneste representant fra Hedmark.

Svenkerud sier hun kjenner bakgrunnen for saken.

– Vi har full tillit til Kristian som vår stortingsrepresentant, sier Svenkerud på spørsmål om fylkespartiet vil gjøre noe mer med denne saken.

Kristian Tonning Riise, Gunnar Gundersen og Lise Berger Svenkerud

PARTITOPPENE: Kristian Tonning Riise sammen med daværende stortingsrepresentant Gunnar Gundersen og fylkesleder Lise Berger Svenkerud.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Hun vil ikke spekulere i hva saken får å si for Riises videre politiske karriere.

– Dette er en litt trist sak. Kristian er en ung politiker som har hatt hele livet sitt i Unge Høyre og i Høyre, vi har full tillit til ham og kjenner ham godt, sier hun.

Leder i Høyres Kvinneforum i Hedmark, Anne-Mette Øvrum, sier partikollegaens avgang som leder i Unge Høyre kom helt overraskende på henne. Hun sier at hun kjenner de fleste i partiet og ikke har kjent til varsler eller episoder knyttet til Riise.

– Medlemmer har reagert

Partiet er blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Riises oppførsel, bekrefter generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner.

Maria Barstad Sanner

HAR BLITT KONTAKTET: Generalsekretær i Unge Høyre Maria Barstad Sanner har sier hun har blitt kontaktet av medlemmer av ungdomspartiet som har reagert på Tonning Riises oppførsel.

Foto: Markus Mjaaland

– Det handler om oppførsel i sosiale sammenhenger, hans dømmekraft i de skjeve maktrelasjonene som kan oppstå når man er leder, sier Barstad Sanner.

Riise ble valgt til leder i Unge Høyre i 2014.

Barstad Sanner oppfordrer medlemmer til å varsle dersom de har noe de ønsker å fortelle.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, opplyser at Tonning Riise vil fortsette som et av Høyres medlemmer i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han mener partikollegaen har tatt en modig og riktig avgjørelse.

I en pressemelding fra Høyre, opplyser partiet at første nestleder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, overtar som leder for ungdomspartiet fram til landsmøtet i juni.