Hopp til innhold

Panter for de gamle – nå blir det julegaver

Valgfagsoppgaven tok av. Karianne Moen-Pedersen (14) har skaffet 10.000 kroner, som hun bruker til gaver til folk på gamlehjemmet.

Karianne Moen-Pedersen.

PANTER: Karianne Moen-Pedersen har tilbrakt mange timer foran panteautomaten de siste ukene. – Det er verdt jobben hvis jeg kan glede noen, sier hun.

Foto: Privat

Det begynte som en skoleoppgave i valgfag. Nå er det blitt et stort prosjekt som hun bruker mange timer på hver uke.

– Jeg har alltid likt å hjelpe andre, sier 14-åringen.

Ni sekker med gaver står klare. De skal til å gis bort til beboere og ansatte ved Roverudhjemmet. Hun har vært på besøk på hjemmet for å høre hva de ønsker seg.

Karianne Moen-Pedersen med julegaver til Roverudhjemmet.

JULEGAVER: Karianne har ikke tall på hvor mange gaver hun har kjøpt til sammen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

De ansatte på Roverudhjemmet er imponerte over innsatsen.

– Det er helt fantastisk. Engasjementet hennes er ubeskrivelig. Vi får ikke takket henne nok, sier Annicka Utgaard, avdelingsleder ved demensavdelingen ved Roverudhjemmet.

Spesielt er hun imponert over at en 14-åring har et slikt engasjement for de eldre.

Mamma Rikke er ikke overrasket over datterens engasjement.

– Hun har alltid vært glad i å hjelpe folk. Karianne har brukt mye tid på dette. Hun kommer nok til å jobbe i et omsorgsyrke etter hvert, sier Rikke Pedersen.

Pant fra nærområdet

Karianne la lapper i postkassene til folk i området der hun bor og la ut på Facebook at hun ønsket seg flaskepant som skulle gå til gaver.

– Jeg har fått god hjelp og alle bidrag er bra. En person ga så mye flasker at vi fylte opp den store bilen vår og tilhengeren. Han hadde spart flasker i seks-sju år. Han var glad for å få plass i garasjen sin igjen, sier Karianne.

Karianne Moen-Pedersen

TRANGT OM PLASSEN: Det har til tider blitt trangt om plassen i bilen når hun og faren hennes har reist rundt for å hente panten. – Folk har vært gavmilde, sier Karianne.

Foto: Privat

Etter at lokalavisa Glåmdalen omtalte prosjektet ble det bare enda flere som ville gi bort panten sin.

Hun har fått god hjelp av både mamma og pappa til transport og sortering.

Det har blitt mange timer foran panteautomaten. Rekorden på en dag var nesten fire timer.

– Jeg lar meg ikke stresse av det. Det er kanskje verre for dem som jobber i butikken. De trenger nesten en ansatt til for å ta seg av flaskene som hoper seg opp på bakrommet, sier Karianne og ler.

– En praktelev

Lærer Inger Ødegaard ved Kongsvinger ungdomsskole (KUSK) er imponert. Hun er veldig klar over at Karianne har brukt mer enn en og en halv time i uka som er det som kreves for faget.

– Hun har vært utrolig dyktig. Hun har stått på og gjort alt fra ide til utførelse. Hun er en praktelev i dette faget, sier Ødegård.

Kronasituasjonen med stengte grenser til Sverige har gitt litt utfordringer for panteprosjektet til Karianne. Mange i grensetraktene handler i Sverige og en del av panten er fra nabolandet som sliter stort med korona.

I uthuset hjemme hos Karianne står det mange sekker med svenske brusbokser.

– Jeg får ikke pantet disse nå. Men jeg har telt nøye over panten, og bruker av konfirmasjonspengene mine for å kjøpe julegaver til samme verdi. Jeg får pengene tilbake når det er trygt å reise til Sverige igjen.

Karianne Moen-Pedersen

SVENSK PANT: I boden på Brandval utenfor Kongsvinger der Karianne bor, står det mange sekker med svensk pant. Disse får hun ikke pantet før det blir trygt å dra til Sverige igjen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hun har to uker igjen av prosjektet. Hun håper fortsatt å få inn mer penger. Totalt gjennom pant, vipps og hjelp fra bedrifter har hun nå fått inn nesten 14.000 kroner.

– Jeg håper de som bor på hjemmet blir fornøyde, sier Karianne, som ikke vil røpe hva hun har kjøpt – for det er jo ikke julaften ennå.

Flere saker fra Innlandet