Hopp til innhold

På stranda mens 100 mistet jobben

Ansatte i 1881 reagerer på at konsernsjefen var på ferie i India i innspurten før nedleggelsen på Fagernes.

Håper fortsatt på 1881

Torsdag fikk de ansatte i 1881 på Fagernes beskjed om at de mister jobben fra 1. mars.

Foto: Aslak Ballari / NRK

Torsdag ettermiddag fikk de rundt 100 ansatte på 1881 sin avdeling på Fagernes i Valdres den endelige beskjeden om at de blir arbeidsledige fra 1. mars. Selskapet legger ned avdelingen fordi de mener for få bruker deres tjenester til å bevare alle avdelingene.

Men mens nedleggelsen ble sluttført har selskapets konstituerte konsernsjef Anne Karin Sogn vært på ferie i Goa i India. Dette har skapt reaksjoner blant de ansatte på Fagernes.

– Lite klokt

Magne Lerø

Magne Lerø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Og de ansatte får støtte fra Magne Lerø, som er redaktør i Ukeavisen Ledelse. Han er lite imponert over Sogns prioriteringer og mener hun burde utsatt ferien.

– Det er lite klokt å dra på ferie i en slik situasjon. En slik nedleggelse er en krise i en virksomhet og da bør lederen være til stede. Ved å være på ferie i en slik tid sender hun et signal til de ansatte om at dette ikke er viktig, sier Lerø.

Torsdag var brorparten av de ansatte på Fagernes samlet for å vente på styrets beslutning. Også der var prioriteringen til Anne Karin Sogn et tema blant de ansatte. Wenche Bergli, som er tillitsvalgt for deler av de ansatte, sier flere har reagert på toppsjefens feriering.

– Hun burde utsatt ferien. Det er snakk om arbeidsplassene til 100 mennesker med familie i Valdres. Så det synes jeg ikke var så veldig akseptabelt. Enhver konsernsjef burde vite at når medarbeiderne dine har det tøft så er du den som stiller opp, sier Bergli.

Tar ikke selvkritikk

Anne-Karin Sogn

Anne-Karin Sogn.

Foto: Fouad Acharki

Sogn var også i Goa da det siste forhandlingsmøtet mellom ledelsen og de ansatte ble holdt mandag. Disse møtene er lovpålagt ved store nedleggelser, hvor partene er pliktig å diskutere mulighetene for videre drift. Selv synes hun at tidspunktet for ferien er helt uproblematisk.

– Jeg er konsernsjef og hadde uansett ikke vært på Fagernes om jeg hadde vært i Norge. Jeg var med på styremøtet på telefonen, og var fullt ut med på behandlingen av saken. Det hadde jeg også gjort om jeg var i Norge, sier Sogn.

Magne Lerø mener Sogn viser liten forståelse for de ansattes reaksjoner.

– Dette bør hun forstå at det oppleves veldig problematisk og hun burde beklaget at hun valgte å være på ferie, sier Lerø.

Flere saker fra Innlandet