Overgrepssiktet lærer kontaktet jente fra fengselet

Læreren som er siktet for seksuelle overgrep mot rundt 20 jenter, skal ha kontaktet en av de fornærmede i saken mens han selv satt varetektsfengslet.

Politiadvokat Julie Dalsveen

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt leder etterforskningen av det politiet mener er en omfattende overgrepssak med 60 fornærmede jenter.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Det kommer fram i en fengslingskjennelse fra Gjøvik tingrett 6. januar i år. Mannen skal på det aktuelle tidspunktet ikke ha vært ilagt brev- og besøkskontroll etter en kjennelse i Eidsivating lagmannsrett.

Politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt leder etterforskningen av det politiet mener er en omfattende overgrepssak med så mye som 60 fornærmede jenter. Hun bekrefter hendelsen til NRK.

– Siktede ringte en av de fornærmede og ble på denne bakgrunn ilagt besøksforbud. Han sitter nå på brev- og besøkskontroll på bakgrunn av dette og på grunn av bevisforspillelsesfaren, opplyser Dalsveen.

Bistandsadvokaten reagerer

Bistandsadvokat Inger Marie Støen

– MÅ IKKE SKJE: Bistandsadvokat Inger Marie Støen reagerer på at den overgrepssiktede mannen har kontaktet en av de fornærmede fra fengselet.

Foto: Geir Røed / NRK

Bistandsadvokat Inger Marie Støen kjente ikke til hendelsen før NRK kontaktet henne, men hun reagerer på det som har skjedd.

– Det er jo svært beklagelig at noe slikt skjer. Dette er saker som er vanskelig for de involverte fra før. Jeg vet ikke hva som er motivet for å kontakte en fornærmet på denne måten, men uansett er det noe som ikke må skje, sier Støen.

Mannens forsvarer, advokat Per Espen Eid, ønsker ikke å kommentere opplysningene. Han har tidligere sagt til NRK at den siktede erkjenner helt eller delvis flere av forholdene han anklages for, og at mannen også ønsker å samarbeide med politiet.

Den siktede læreren har så langt vært i seks fengslingsmøter siden han ble pågrepet i oktober i fjor, etter politiet på Nordmøre mottok en anmeldelse.

Retten har gitt påtalemyndigheten medhold i forlenget fengsling blant annet på grunn av gjentakelsesfaren, fordi «han viser en åpenbar interesse av kontakt med mindreårige jenter der modus synes å være av seksuell art».

Fått diagnosen pedofil

En sakkyndig som ble bedt om å observere mannen, satte diagnosen pedofili med noe forbehold.

Mannen i 40-årene er blant annet siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, og seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjerpende omstendigheter.

De fleste av tilfellene han er siktet for, dreier seg om oppbevaring av ulovlige bilder og videoer. Mannen skal ha brukt falsk identitet på ulike chattetjenester på Internett.

Den yngste jenta skal ha vært ti år da hun ble utsatt for overgrep via internett. Så langt omfatter siktelsen nær 20 jenter, men siktelsen kan bli utvidet.