Overgrepssaken: Vil bevise seksuelt misbruk av baby

GJØVIK TINGRETT (NRK): Mannen i 40-årene er også tiltalt for overfallsvoldtekter og for seksuell omgang med dyr.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

LUKKEDE DØRER: Første halvdel av rettssaken tirsdag gikk for lukkede dører, og aktoratet fortsatte sin bevisførsel.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den omfattende overgrepssaken startet i Gjøvik mandag denne uka. Da erkjente den tiltalte familiefaren i 40-årene fra Hadeland delvis straffskyld.

På rettssakens andre dag viste Kripos bilder bak lukkede dører, blant annet bilder de mener beviser overgrep mot en baby. De straffbare filmene og bildene ble beslaglagt da tiltalte ble pågrepet i oktober i fjor og fra avhørene av tiltalte.

Kripos har klart å gjenskape 75 bilder fra et minnekort som var slettet. Disse viser overgrep mot en baby. Den tiltalte mener det ikke er ham som er på bildene. Mannen sier at han har lastet ned mapper med pornografiske bilder fra nettet uten å vite hva disse inneholdt. Noen klarte han ikke å åpne, andre slettet han da han så hva de inneholdt.

Pressen var tirsdag ilagt delvis referatforbud.

Seksuell omgang mellom barn og dyr

Den tiltalte mannen i 40-årene fra Hadeland er tiltalt for flere overgrep på Østlandet. Blant annet voldtekt og overgrep mot små barn. Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av seksualiserte bilder av barn og for seksuell omgang med dyr.

Politiet har beslaglagt 60.000 bilder og 2145 videoer som de mener har straffbart innhold. Det er snakk om bilder og filmer av seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

Til sammen er det åtte fornærmede i saken, to av dem var til stede i rettssalen mandag.

På rettssakens første dag sa også tiltalte at han ikke skjønner hvordan overgrepsbilder av spedbarn havnet på hans minnebrikke. Tiltalte kom etter aktor Marit Bakkevigs innledning med en følelsesladet forklaring.

– Jeg ber om unnskyldning til alle jeg har krenket, sa han.

Skal ha oppsøkt barn

Familiefaren fra Hadeland skal ha oppsøkt barna på forskjellige steder på Østlandet, kledd av dem, tatt bilder og i noen tilfeller forsøkt å ha seksuell omgang med barna. Flere av dem skal han ha lokket med seg eller tatt med makt.

DNA-spor fra den da ukjente gjerningsmannen ble funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet gjennom ti år. I oktober i fjor ble mannen pågrepet i sitt eget hjem.

Det er oppnevnt to rettspsykiatrisk sakkyndige som skal følge rettssaken. Det er satt av opptil tre uker til rettssaken i Gjøvik tingrett.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.30: Nyheter fra Innlandet