Hopp til innhold

Dømt til forvaring for overgrep

En 44-åring fra Hadeland er dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for seksuelle overgrep mot en rekke jenter på Østlandet.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

RETTEN: Saken mot familiefaren gikk for Gjøvik tingrett i desember i fjor. Nå er 43-åringen dømt til tolv års forvaring.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mannen sto tiltalt for voldtekt, seksuelle overgrep, overgrepsbilder og to tilfeller av sex med dyr.

De totalt elleve fornærmede jentene i saken var mellom spedbarnsalder og 18 år gamle da overgrepene skjedde. Overgrepene skjedde i Oppland, Akershus og Oslo.

Mannen anker

Straffen – tolv års forvaring – er i tråd med hva statsadvokat Marit Bakkevig ba om da hun holdt sin prosedyre i Gjøvik tingretten 8. desember.

– Det er ingen overraskelse at han ble funnet skyldig, sier Bakkevig til NTB.

Den 44 år gamle familiefaren har innrømmet noen av tiltalepunktene, men benektet flere andre. Kripos viste retten bilder av overgrep mot en baby. Den tiltalte mener det ikke er ham som er på bildene.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

FORSVARER: Vegard Aaløkken sier hans klient vil anke dommen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han er skuffet over dommen. Den umiddelbare reaksjonen hans er at han vil anke, sier forsvarer Vegard Aaløkken til NRK.

I tingretten ba Aaløkken retten dømme 44-åringen på mildest mulig måte, og frifinne ham for flere av tiltalepunktene, blant annet for voldtekten av spedbarnet. Mannen ble dømt etter hele tiltalen.

Mannen mener straffen er for streng og han mener han er uskyldig på flere av punktene.

– Jeg har ikke gått inn i alle enkeltheter, men det er blant annet en voldtekt han mener han er uriktig dømt for, sier Aaløkken.

– Forvaringsstraff er riktig

De sakkyndige i saken har fastslått at det er stor fare for at 44-åringen vil utføre ny seksuell vold i framtiden. Det er bakgrunnen for at han er dømt til forvaring.

Marit Bakkevig

AKTOR: Statsadvokat Marit Bakkevig mener dommen er som forventet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Selv har familiefaren forklart at han ikke trenger behandling, og at det ikke er grunnlag for en tidsubestemt straff.

– Han mener det ikke foreligger noen samfunnsvernhensyn som tilsier at han skal dømmes til forvaring, sier forsvarer Aaløkken til NRK.

Det er krav til både alvorlighetsgrad og gjentakelsesfare for å dømme noen til forvaring, en særreaksjon som kan forlenges med opptil fem år av gangen, dersom vilkårene fortsatt er til stede.

– Så lenge man ikke erkjenner noe som helst, selv om de faktiske omstendighetene viser at man har et problem, så er forvaring riktig, sier statsadvokat Marit Bakkevig til NTB.

Flere saker fra Innlandet

pride-flagg-tv-140624

Strømmet på TikTok: – Dere må vipse om dere vil ha mer homoflagg-brenning

Trafikkulykke Østerdalen Sladdet

To personer døde i trafikkulykke i Østerdalen