Overgrepssak ferdig etterforsket

Politiet har avsluttet etterforskningen av overgrepssaken mot en 20-åring fra Gudbrandsdalen, og en tiltale kan bli klar før sommeren. Mannen skal ha forgrepet seg på i underkant 50 jenter.

Lars Rune Ringvik, politiadvokat i Gudbrandsdalen politidistrikt
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Politadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt har nå oversendt saken til statsadvokaten, og en tiltale kan være klar før sommerferien. Den svært omfattende overgrepssaken er berammet for behandling i tingretten i oktober.

Saken ble kjent i media i desember i fjor. Den gang var 30 jenter involvert. Etter den tid har saken vokst betydelig, kan politiet nå for første gang bekrefte.

Både samleier og overgrepsbilder

Den unge mannen skal ifølge politiet ha forgrepet seg på rett i underkant av 50 jenter under 16 år, uten å ville tallfeste dette nøyaktig. Flere av disse skal ha vært under 14 år da overgrepene skjedde og den yngste av dem var 12 år.

– Snaut 20 av disse tilfellene dreier seg om fysiske overgrep, deriblant samleie, de andre sakene dreier seg om bilder, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik.

Gudbrandsdølen skal ifølge politiet ha forledet de mindreårige jentene til å kle av seg foran kamera.

Flere fornærmede skal ha meldt seg selv etter at saken ble kjent i media i desember. Noen av jentene skal politiet ha funnet fram til gjennom bilder den siktede hadde.

– Kjønnssykdom er et tema

VG omtalte saken for to uker siden. Den gang ville ikke politiet uttale seg. Avisa hevdet at den siktede 20-åringen etter politiets mening visste at han var smittet av en kjønnssykdom, men at han likevel ikke brukte prevensjon. Det kan være straffeskjerpende.

Ringvik bekrefter at kjønnssykdom er et tema, men vil ikke kommentere dette ytterligere. Han vil heller ikke kommentere om siktelsen er utvidet med bakgrunn i dette.

De fleste av jentene bor i Gudbrandsdalen, men noen har bosted andre steder på det Indre Østlandet.

– De ble kjent dels gjennom bekjente, dels gjennom kontakter og dels ved bruk av internett, sier Ringvik.

Håndterer saken ulikt

Ifølge politiadvokaten har alle jentene samarbeidet i etterforskningen. Han sier det varierer mye hvordan de snaut 50 fornærmede håndterer saken.

– Det er et spekter av meninger og oppfatninger, og det er vanskelig å si helt generelt om hvordan de tar dette, sier Ringvik.

20-åringens forsvarer har tidligere sagt at hans klient erkjenner de fleste av forholdene. Ellers har han vært sparsommelig med kommentarer, angivelig fordi hans klient ønsker minst mulig oppmerksomhet om saken.

– Jeg vil se siktelsen og grunnlaget for den før jeg vil uttale meg om hvordan han stiller seg til de forskjellige punktene. Men han erkjenner det aller meste, gjentar forsvarer Kåre Lund.