Hopp til innhold

Otta-drapene: Den siktede fikk forsvarlig helsehjelp

En mann er siktet for å ha drept et eldre ektepar på Otta. Statsforvalteren i Innlandet har avgjort at den siktede har fått forsvarlig helsehjelp.

Krimteknikere jobbet på Otta natt til 2. august 2022.

TILSYN ETTER DOBBELTDRAP: Statsforvalteren i Innlandet åpnet tilsyn med Sel kommune og Sykehuset Innlandet HF etter at en mann i 40-årene ble siktet for dobbeltdrap i august i fjor.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det var om kvelden 1. august i fjor at politiet fikk melding om knivstikking i et boligkompleks i Sel kommune.

Et par i 80-årene ble drept i sitt eget hjem.

Den siktede etter dobbeltdrapet har en langvarig historie med helsetjenestene for psykisk syke.

Statsforvalteren i Innlandet har vurdert om mannen fikk forsvarlig oppfølging fra Sykehuset Innlandet HF og Sel kommune, og om samhandlingen dem imellom har vært forsvarlig.

Nå har Statsforvalteren konkludert med at det ikke har vært brudd på helselovgivningen – helsehjelpen var gitt «i tråd med god praksis».

Les også Tidligere pasient om kutt i helsetilbud: – Ikke sikkert jeg hadde levd i dag

Hadde tett kontakt med helsetjenesten

Det er spesialisthelsetjenesten som har hatt ansvaret for største delen av helsehjelpen. De har hatt tett kontakt med siktede.

Statsforvalteren har gått gjennom mannens journaler med spesiell vekt på behandlingen og oppfølgingen han fikk i tiden før drapene. I rapporten står det:

«Statsforvalteren bemerker at pasienten har hatt en helhetlig oppfølging med svært god kontinuitet og samhandling.»

Mannen skal ha hatt jevnlige innleggelser i døgnavdeling, i tillegg til den ukentlige oppfølgingen han fikk da han var hjemme.

Det fremgår av rapporten fra Statsforvalteren at han var innlagt i et distriktspsykiatrisk senter i måneden før drapshandlingen.

Ifølge rapporten ble voldsrisikoen vurdert ved denne innleggelsen og «Statsforvalteren finner ikke at helsepersonellet burde ha forstått at pasienten kunne komme til å utføre alvorlige voldshandlinger».

Skal evaluere tilbudet

Sel kommune og Sykehuset Innlandet HF, divisjon psykisk helsevern, har hatt en gjennomgang av egne tjenester som følge av alvoret i saken.

Det fremgår av Statsforvalterens rapport.

Like fullt er dette en trist sak for alle involverte. Tilsynsrapporten viser at det ikke er mulig å fullt ut forebygge og forhindre tragiske hendelser, skriver divisjonsdirektør for Divisjon psykisk helsevern, Benedicte Thorsen-Dahl, i en e-post til NRK.

I Sykehuset Innlandet har et uavhengig team pekt på enkelte områder som de på eget initiativ ønsker å forbedre. Et eksempel er systematikken i volds- og selvmordsvurderingene.

Uavhengig av konklusjonen i tilsynssaker følger vi alltid opp uønskede hendelser med gjennomgang og vurdering av tiltak som ledd i vårt kontinuerlige forbedringsarbeid innen kvalitet og pasientsikkerhet, skriver Thorsen-Dahl.

Benedicte Thorsen-Dahl, divisjonsdirektør psykiatrisk divisjon, Sykehuset Innlandet

GAV OPPDRAG: Divisjonsdirektør Benedicte Thorsen-Dahl i Divisjon psykisk helsevern gav et uavhengig team i oppdrag å gå gjennom hendelsesforløpet. Teamets skulle blant annet foreslå tiltak som kan bidra til at lignende hendelser ikke skal skje igjen. Rapporten legges frem for divisjonens Fagråd i kommende uke.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kommunedirektør i Sel kommune, Solveig Nymoen, kommenterer til NRK at de har hatt god dialog med Statsforvalteren.

– Vi har opplevd at det har vært et grundig arbeid i prosessen. Nå vil vårt fokus være å sikre at vi følger opp eventuelle forbedringspunkter i fremtidig samhandling.

Det kommer frem i Statsforvalterens rapport at det i løpet av året også skal gjennomføres en større evaluering som ser på det samlete tilbudet for mennesker med psykiske lidelser i Nord-Gudbrandsdalen.

Etter dobbeltdrapet på Otta tok flere til orde for at det ikke er et godt nok tilbud innen psykisk helsevern i Gudbrandsdalen.

DPS Sykehuset Innlandet, avd Bredebygden, Otta

SKAPTE REAKSJONER: DPS Lillehammer, avdeling Otta, hadde tidligere en døgnavdeling på Bredebygden. Avviklingen av døgnavdelingen i 2020 møtte sterk motstand blant innbyggerne i Nord-Gudbrandsdalen.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Les også Fastlegekrisen: Mener helseteam kan være løsningen

Vurdert som ikke tilregnelig

Mannen som er siktet for dobbeltdrapet ringte selv til politiet etter drapshandlingene. Han ble pågrepet og ivaretatt av helsevesenet direkte etter hendelsen.

Senere er det gjennomført en rettspsykiatrisk utredning av mannen i 40-årene. De sakkyndige mener han var utilregnelig da drapene skjedde.

drap-Otta-forsvarer-Anders-Bjørnsen

IKKE OVERRASKET: Forsvarer Anders Bjørnsen var ikke overrasket over sakkyndiges konklusjon. – Allmenntilstanden da jeg møtte ham var ikke god, og det vil bli et tema om helsetilstanden bør bli vurdert av sakkyndige, uttalte Bjørnsen til NRK etter sitt første møte med siktede.

Foto: Roar Berntsen / NRK

Politiadvokat Lars Rune Ringvik i Innlandet politidistrikt har tidligere sagt til NRK at politiet vil foreslå at det blir tatt ut tiltale med påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Hele den rettspsykiatriske rapporten legges frem når saken kommer opp i Vestre Innlandet tingrett. Etter planen skal dette skje i siste halvdel av april.

Oppkjørselen mot boligkomplekset hvor et eldre ektepar ble drept kvelden 1. august 2022.

NABOER: Den siktede 40-åringen var nabo med det drepte ekteparet i boligkomplekset på Otta. Det er ikke klart hva som er motivet for drapene.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Vanskelig å forstå

Ekteparet som mistet livet i knivangrepet etterlot seg to voksne barn.

Gjennom sin bistandsadvokat Øystein Skurdal formidler de etterlatte at de har notert seg Statsforvalterens konklusjon, men at de syntes det er vanskelig å forstå.

Det er snakk om en alvorlig syk pasient, som tre uker før drapene hadde søkt helsehjelp og fortalt om svært grove voldsfantasier. At han likevel slippes ut en uke før drapene, og at ingen kan kritiseres for den vurderingen, er vi overrasket over, skriver Skurdal i en e-post til NRK på vegne av de etterlatte.

Seniorrådgiver Tony Heyerdal ved Statsforvalteren i Innlandet sier at de etterlatte er velkomne til å ta kontakt for nærmere dialog.

Vi har stor forståelse for at avgjørelsen vår kan være krevende å forstå uten tilgang til hele faktagrunnlaget, skriver han til NRK.

Oversiktsbilde over Otta sentrum, Sel kommune.

RYSTET LOKALSAMFUNNET: Ifølge Statsforvalterens rapport har Sel kommune støttet helsepersonellet og tjenestene som var involvert i saken, nabolaget der drapene skjedde og befolkningen generelt. Blant annet har kommunen stilt kriseteamet til disposisjon og de har bidratt til etablering av selvhjelpsgrupper.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Unge på TikTok Marie (14) gikk viralt fra innsiden av lukket avdeling

"Marie" står med ryggen til.

Flere saker fra Innlandet