Hopp til innhold

Ny marsj for klimaet - 10 år etter

I 2009 gikk Thomas Cottis fra Løten til Oslo for klimaet. Nå legger han ut på ny klimamarsj.
– Jeg har et ansvar som far og bestefar, hva annet kan jeg gjøre?

Thomas Cottis gikk i 2009 i protest fra Løten til Oslo for et bedre klima. Nå legger han i vei på en ny klimamarsj.

Ny Oslo-tur: I 2009 hadde Thomas Cottis med seg en plakat påskriften «Gi barna et levelig klima». Nå mener han det haster mer med å gjøre noe og har endret teksten til. «Gi deg og barna et levelig klima».

Foto: Mette Finborud Børresen/Privat / NRK

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Ti år etter at han gikk 130 km til fots fra garden sin i Løten til statsministeren i Oslo for å kreve klimakutt, tar han turen på ny.

– Dette er en tur jeg tar i fortvilelse! Jeg er både far og bestefar. Tre regjeringer har fullstendig sviktet sitt ansvar for oss sjøl og våre barn, sier Thomas Cottis, høgskolelektor landbruk og klimakunnskap ved høgskolen i Innlandet.

Thomas Cottis er høgskolelektor i landbruk og klimakunnskap ved Høgskolen i Innlandet på Blæstad i Hamar.

Klar for 130 km til fots: Thomas Cottis er høgskolelektor i landbruk og klimakunnskap ved Høgskolen i Innlandet på Blæstad i Hamar.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Må kutte utslipp!

For ti år siden gikk Thomas Cottis fra Løten til Oslo for å levere klimakrav til statsministeren.

Torsdag 31. oktober begynner Thomas Cottis fra Løten på sin nye personlige klimamarsj til Oslo med kravbrev til Stortinget om at vi nå må kutte utslipp.

Her kan du lese brevet til Stortinget.

– Norge må kutte tre millioner tonn CO₂-utslipp hvert år nå. Storting og regjering må gi befolkningen ordentlig klimainformasjon så alvoret går opp for folk, mener han.

Brev fra Jens Stoltenberg

Etter turen i 2009 fikk økobonden fra Løten svar fra daværende statsminister Jens Stoltenberg.

– I brevet fra Stoltenberg står det at Norge skal være i førersetet når det gjelder ny klimapolitikk, men etter 2009 gikk norske utslipp opp!

Derfor må du gå en gang til?

– Ja, hva annet kan jeg gjøre? Jeg underviser i klimapolitikk ved Høgskolen i Innlandet og vet hva som står på spill for oss alle og da har jeg et ansvar både som far, bestefar og akademiker med kunnskap. Da får jeg gå!

Greta Thunberg-effekten

Greta Thunberg

Håp: Klimaaktivist Greta Thunberg gir håp for klimasaken, mener Thomas Cottis.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez / Eduardo Munoz Alvarez

Etter at den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg i spissen har startet en ungdomsbevegelse for klimaet over hele verden, tror Cottis det blir lettere å nå fram med klimabudskapet nå enn for ti år siden.

– Ungdomsgenerasjonen har skjønt problemet med global oppvarming. Ungdomsopprører vi ser over hele verden med Greta Thunberg i spissen gir et kjempehåp i øyeblikket, sier han.

Tror mange slår følge

I 2009 gikk Cottis alene til Oslo. Nå tror han det er mange som kommer til å ta følge med ham.

– Alle er hjertelig velkommen til å gå deler av turen, eller bli med hele veien, sier Thomas Cottis. Bare husk å ta med egen mat, og ordne retur-reise og eventuell overnatting.

Årets marsj er et samarbeid mellom Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Greenpeace og Besteforeldrenes klimaaksjon.

Stoppet av politiet

i 2009 ble Thomas Cottis stoppet av politiet fordi han gikk på motorveien. Det skal han ikke gjøre nå.

– Jeg hadde vært innom Oslo lufthavn Gardermoen og delt ut flyveblad om klimautslipp og forvillet meg på firefelts motorvei og gikk på veikanten der. Så kom jammen politiet, så nå har jeg laget en tryggere rute, sier han.

Optimist

Thomas Cottis begynner sin personlige klimamarsj hjemme på Løten og går via Hamar, Tangen, Eidsvoll, Jessheim og Kløfta før han skal være framme ved Stortinget mandag 4. november, dagen før klimarettssaken begynner.

Ved Stortinget vil han levere brev til Stortingspresidenten og de parlamentariske lederne med krav om at de folkevalgte tar ansvar, kutter utslipp og rigger en nasjonal innsats for klimainformasjon.

Tror du det vil ha noen effekt?

– Jeg er «sjøltuktet» optimist, ler han.

Flere saker fra Innlandet