- Vi er utrolig lettet

– Endelig er denne uvissheten over, sier leder i Fellesorganisasjonen i Hedmark, Erling Segelstad. UD bekreftet i dag at de tre nordmennene i Gaza er uskadd.

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi

De tre nordmennene er i god behold og sitter nå i et fengsel i Beersheba i Negev-ørkenen sør i Israel.

Foto: Freegaza / Scanpix

Slekt og venner av Kjøs har ventet på beskjeden som nå endelig har kommet. Kjøs og de andre nordmennene er i god behold.

Det bekrefter UD overfor NRK.

Sitter i fengsel

Kjøs og de andre nordmennene sitter nå i et fengsel i Beersheba i Negev-ørkenen sør i Israel. Norske diplomater fra ambassaden i Tel Aviv skal nå i formiddag besøke dem der. Israelske myndigheter jobber nå for å sende Randi Kjøs og de andre aktivistene ut av landet.

Israelske soldater som border Gaza-konvoi

Israelske soldater som border Gaza-konvoi.

Foto: IHH / Ap

Leder i Fellesorganisasjonen i Hedmark, Erling Segelstad, har vært kontaktperson på vegne av de pårørende og nå er alle veldig lettet.

– Ja, dette er selvfølgelig en stor lettelse. Vi har levd i en uvisshet siden mandag morgen om hvordan det stod til med Randi og de to andre nordmennene, og nå er det altså bekreftet at de er uskadd. Det er en lettelse for alle, sier han.

Israelske styrker border nødhjelpskonvoien på vei til Gaza

Israelske styrker border nødhjelpskonvoien på vei til Gaza.

Foto: Israel Defence Force / Ap

Det at nordmennene nå sitter fengslet i Israel tror Segelstad handler om "vanlige formaliteter".

– Det høres absurd ut, men dette antar jeg er vanlig prosedyre når man border et skip. De ville jo ikke blitt sluppet ut som turister etter noe slikt. Jeg regner med de blir utvist i løpet av dagen, sier Segelstad.

Lover å stanse nye skip

Organisasjonene bak konvoien som mandag ble bordet av det israelske militæret gir seg ikke, og sender om få dager et nytt skip for å forsøke å bryte blokaden. Lederne av organisasjonen Free Gaza Movement sier til Aftenposten at de er mer motiverte enn noen gang på å komme sjøveien til Gaza.

Regjeringen i Israel lover å stanse alle nye skip som forsøker å nå Gazastripen.

Erling Segelstad

Selv om Segelstad er lettet over at nordmennene er fysisk uskadd, er han forbannet og frustrert over situasjonen.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK
– Forbannet og frustrert

Det er fortsatt usikkert når Kjøs og de andre kommer seg hjem, men Segelstad sier det viktigste nå var å få bekreftet at de tre var fysisk uskadd. Dramatikken har vært forferdelig.

– Det har vært virkelig ille for familien som ikke har visst noe som helst. Jeg er lettet, men likevel forbannet og frustrert over Israel som skrur av mobilnettet og internett og lar pårørende sitte her å ikke vite noen ting når dramatikken ruller på TV-skjermen. En uverdig handling av Israel, sier Segelstad.

FNs sikkerhetsråd fordømmer handlingene som resulterte i tap av menneskeliv da israelske styrker bordet en nødhjelpskonvoi på vei til Gaza mandag. Se pressekonferansen direkte her

Randi Kjøs er kommunestyrerepresentent for SV og jobber i Fellesorganisasjonen (FO). Ifølge Østlendingen.no har FO på Hamar som tradisjon å bidra i hjelpearbeidet overfor palestinerne.

Den andre nordmannen om bord, Espen Goffeng er medlem av Palestinakomiteen, mens tredjemann, Nidal Hejazi, tilhører Free Gaza Norge.

Under en pressekonferanse mandag forklarte Israel at de hadde funnet våpen ombord på skipet som ble bordet. Mandag kveld offentliggjorde de bilder og video av det de hevder er beslaglagte våpen.