Venter på livstegn

– Vi er livredde, sier daglig leder Erling Segelstad i Hedmark FO. Kollega Randi Kjøs er ombord på ett av skipene i hjelpekonvoien som har blitt stormet av israelske styrker.

Randi Kjøs til Gaza

Søndag kveld startet fem skip med flere hundre aktivister ombord på den siste delen av reisen mot Gaza. Blant dem er Randi Kjøs fra Hamar. Nå venter kollegene på livstegn fra henne.

Foto: Georg Morland

Israelske soldater bordet tidlig mandag morgen den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza. Flere nordmenn skal være ombord.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Israel forklarte seg

Under en pressekonferanse mandag nettopp forklarte Israel seg om det som har skjedd.

– Vi angrer på tap av liv, men de skjøt mot oss. Dette var en provokasjon mot israelske myndigheter og deres rett til blokade av Gaza, sier det israelske utenriksdepartementet på en pressekonferanse i dag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er sjokkert over det israelske angrepet på fredskonvoien til Gaza. Norge kaller den israelske ambassadøren inn på teppet.

Uro og uvisshet

Søndag kveld startet fem skip med flere hundre aktivister ombord på den siste delen av reisen mot Gaza. Blant dem er Randi Kjøs fra Hamar.

Erling Segelstad

Segelstad er bekymra og redd for Randi Kjøs som er ombord på en av båtene som nå har blitt stormet av israelske styrker.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Vi er dypt bekymra for Randi. Aldri i vår villeste fantasi hadde vi trodd at en fredelig markering til støtte for palestinerne skulle bli møtt med en militærmakt i internasjonale farvann. Nå er vi kun opptatt av å få høre fra Randi og hvordan det går med henne, sier Segelstad i Hedmark Fellesorganisasjon (FO) til NRK.

Segelstad har vært i kontakt med Randi Kjøs sin familie i dag, en familie som nå preges av uro og uvisshet.

– Dette er en forferdelig situasjon for dem å forholde seg til, sier Segelstad.

Israel vil stanse nødhjelp

(Saken fortsetter under bildet)

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi var alle med skipet som ble bordet av israelske militære i dag.

Foto: Freegaza / Scanpix

– Dette er de virkelige terroristene

Segelstad sier han sist var i kontakt med Kjøs på lørdag. Han forteller at hun gledet seg til å ta fatt på arbeidet og den solidariske handlingen hun skulle ta del i på vegne av palestinerne på Gazastripen.

UD understreker at det er vanskelig å få informasjon, men det er foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er drept eller såret. Segelstad sier han er rystet over det som nå har skjedd.

– Verden har blitt snudd på hodet. Man gjør seg en del tanker når det israelske bidraget i Melodi Grand Prix smiler og vinker til det norske folk, mens de samtidig skyter mot våre tillitsvalgte. Det er disse som er de virkelige terroristene, som ødelegger noe som skal være en solidarisk handling, sier han.

Ikke mulig med telefonkontakt

Det er ikke mulig å komme i kontakt med nordmennene ombord, fordi telefonforbindelsen til skipene er kuttet.

Ombord i en av båtene er blant annet gaven fra Hamar kommune. Sju tonn trykkpapir til skolebøker og 60 ryggsekker til skolebarn er på veg til Kahn Younis.

Tre nordmenn om bord

Randi Kjøs er kommunestyrerepresentent for SV og jobber i Fellesorganisasjonen (FO). Ifølge Østlendingen.no har FO på Hamar som tradisjon å bidra i hjelpearbeidet overfor palestinerne.

Den andre nordmannen om bord, Espen Goffeng er medlem av Palestinakomiteen, mens tredjemann, Nidal Hejazi, tilhører Free Gaza Norge.

På veg til Gaza

Bilde tatt før avreise til Gaza.

Foto: Georg Morland