Mener arkivet allikevel vil ende i Tynset

Regjeringspartiene mener det ikke er noen grunn til bekymring for det planlagte arkivet på Tynset. De mener den rødgrønne regjeringen må ta skylden for at Tynset-planene er satt på vent.

Tynset rådhus

Det er ulik oppfatning fra de forskjellige politiske føyene om hva som er den videre planen med Tynset-arkivet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen

Gunnar Gundersen mener de rødgrønne må ta skyld for Tynset-planene.

Foto: Knut Falch / Scanpix
Tor Andre Johnsen

Tor Andre Johnsen tviler ikke på at arkivet vil ende opp i Tynset.

Foto: Hedmark Fylkeskommune
Erik Ringnes

Venstres Erik Ringnes ber om at planene rundt Tynset tas med i forhandlingene om budsjettet.

Foto: Ole Morten Melgård, flicr

Budsjettforslaget fra de blåblå viste i dag at regjeringen stanser den planlagte utbyggingen av et helsearkiv i Tynset. Dette satte sinnene i kok blant ellers sindige hedmarkinger, som regner med å gå glipp av store overføringer og 80 arbeidsplasser.

Tynset-ordfører Bersvend Salbu var rasende over budsjettforslaget, og fikk støtte av flere av Hedmarks stortingsrepresentanter.

– Rødgrønt ansvar

Høyres Gunnar Gundersen har forståelse for de sterke reaksjonene nyheten har medført, men mener situasjonen er overdrevet. Til NRK sier han at de rødgrønne må ta skylden for at arkivet ikke var å finne i dagens budsjettfremlegging.

– Det er en rekke forhold som er bakgrunnen for at de borgerlige har måttet se på dette en gang til. Om man summerer sammen alle startbevilgningene de rødgrønne har gitt, vil man se at budsjettene overgår alle realistiske rammer. Derfor er vi nødt til å vurdere saken på nytt og jeg ser derfor på dette som kun en utsettelse.

Manger frykter at de borgerlige har planer om å flytte arkivet til et annet, og mer sentralt sted i landet. Men dette kjenner ikke Gundersen seg igjen i. Han er sikker på at arkivet finner veien til Tynset etter hvert.

– Jeg har ikke oppfattet at det har vært noen dragkamp fra andre kanter av landet om dette, så det forholder jeg med ikke til. Avgjørelsen har ikke noe med distriktspolitikk å gjøre, og jeg vil jobbe for å få arkivet til Tynset så fort utredningen er klar, erklærer Høyre-politikeren.

Avdramatiserer situasjonen

Tor André Johnsen i Frp er enig med Gundersen, og mener alt ligger til rette for at Tynset får de etterlengtede arbeidsplassene etter hvert.

Johnsen lar seg ikke affisere av at SVs Karin Andersen tidligere i dag mente at han burde være flau over vedtaket.

– SV har tidligere kritisert oss for å være uansvarlige og nå får vi kritikk for å kvalitetssikre økonomien, så det er jo interessant i seg selv. Dette prosjektet er veldig viktig og det er ikke vår intensjon å droppe det. Det er ingen dramatikk i dette og jeg er sikker på at arkivet vil ende på Tynset, sier Johnsen som lover å følge opp saken videre.

Vil ta saken opp i forhandlinger

Erik Ringnes i Venstre er ikke like overbevist som representantene for regjeringspartiene om at helsearkivet vil ende opp i Tynset. Regjeringspartiene vil være nødt til å pleie samarbeidet med Venstre og KrF for å få gjennomslag for budsjettendringene, og Ringnes lover å kjempe hardt for å få arbeidsplassene til Tynset.

– Jeg oppfatter dette som en dårlig nyhet for Tynset og Hedmark, og forstår skuffelsen. 80 arbeidsplasser er mye, spesielt i denne regionen. I dag har jeg vært i kontakt med stortingsrepresentant Ketil Kjenseth fra Venstre og bedt han ta med dette inn i de kommende forhandlingene.