- Overlegen tvang jenter til å ha sex med seg selv

Den 38 år gamle overlegen er sikta for sju voldtekter av unge jenter. Politiet mener seks av voldtektene skjedde ved at mannen truet jentene til å utføre seksuelle handlinger på seg selv via mobiltelefonen.

Pressekonferanse

Fra politiets pressekonferanse: kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug, Kåre Svang hos KRIPOS, politiinspektør Rolf Thoresen og politioverbetjent Rune Otterstad.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det kom fram på politiets pressekonferanse i dag.

Den 38 år gamle anestesilegen ved sjukehuset i Elverum har nå tilstått at han befølte en ung jente mens hun lå i narkose på operasjonsbordet.

– Men han erkjenner ikke straffskyld for handlingen, sier forsvareren hans, Krister Øie Braute.

Filmet overgrepet på operasjonsstua

Politiet karakteriserer episoden på sjukehuset som voldtekt, nærmere bestemt seksuell handling med noen som er bevisstløse.

- Men det er ikke snakk om samleie, understreker politiinspektør Rolf Thoresen.

Anestesilegen filmet det han gjorde mot jenta.

- Vi har funnet to korte videosnutter som viser jenta på operasjonsbordet og hva legen gjør med henne, sier Thoresen.

Legen filmet også journalen hennes, slik at politiet forholdsvis raskt kunne identifisere jenta.

Truet jentene til å «gjøre ting»

På pressekonferansen i dag ble det klart at siktelsen mot legen er utvidet til å omfatte i alt sju voldtekter av noen av de jentene han har sendt SMS til - det vil si overgrep som faller inn under voldtektsparagrafen.

– Dette er forhold han benekter kjennskap til, sier Braute.

Sykehuset Innlandet, Elverum

Mannen jobbet som anestesilege ved sykehuset i Elverum.

Foto: Frode Meskau / NRK
Mobiltelefoner beslaglagt hos den overgrepstiltalte legen fra Hamar

Disse mobiltelefonene har politiet beslaglagt hos mannen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Seks av voldtektene kommer under straffelovens paragraf 192 c. Denne lovbestemmelsen brukes mot gjerningsmenn som har brukt vold eller trusler for å tvinge noen til å ha seksuell omgang med andre, eller på egenhånd.

– Vi mener han har truet jentene via mobiltelefonen. Han har fått dem til å utføre seksuelle handlinger på seg sjøl, filme det, og sende det til ham, sier Rolf Thoresen.

Ifølge straffeloven, straffes dette som voldtekt. Videosnutter på mobiltelefonene til mannen er bakgrunnen for voldtektssiktelsen.

- Var svært grov mot jentene

Det skal være i alt 20 ofre - alle mindreårige jenter og de fleste fra Hedmark.

Noen av disse jentene har altså blitt utsatt for så grove handlinger, at de går under voldtektsbegrepet. Legen har truet jentene til å sende både stillbilder og film av seg selv via mobiltelefonen.

– Slik vi oppfatter det, så har han truet og instruert jentene til å ta disse bildene og filmene av seg selv.

Thoresen vet ikke om noen tidligere har blitt dømt for å ha truet noen til å ha sex med seg selv via mobil eller internett. Jentene som har blitt truet er fra 11 år og oppover.

Fikk 500 meldinger fra mannen

Politiet oppfatter at mannen har vært svært grov mot jentene, og sier at flere av jentene fortsatt sliter etter det som skjedde.

Noen av jentene skal ha mottatt over 500 meldinger fra mannen. SMS-kontakten med jentene skal ha begynt med noe som virket som en feilsendt melding.

Ifølge politiet har mannen også truet opptil ti menn for penger.

- Vi tror han har sendt bilder til mennene og så fort de har sendt noe tilbake, noe av seksuell karakter, så har han begynt å presse dem, sier Rolf Thoresen.

Dette er noe politiet vil jobbe videre med over nyttår. Overlegen har sagt i avhør at han bare hadde økonomiske motiver. Slik saken har utviklet seg, stiller politiet seg tvilende til det, sa Rolf Thoresen under pressekonferansen i dag.

Bare avdekket et overgrep ved sykehuset

Politiet har ikke avdekket flere overgrep på sykehuset, der mannen jobbet. De har heller ingen grunn til å tro at det var flere tilstede da overgrepet mot jenta i narkose skjedde.

- Vi har ingen mistanke om at andre har bidratt til dette. Det er ingen andre med på filmen. Men vi er ikke ferdig med å etterforske akkurat det forholdet.

Den fornærmede jenta og hennes pårørende er varslet og det er gjennomført dommeravhør av jenta, som er mindreårig.

Filmsnutten er ifølge politiet fra desember 2009.

Vil ikke forklare seg

Legen har ikke ønsket å la seg avhøre i det siste. Det er to uker siden sist han ble avhørt.

Men forsvareren hans, Krister Øie Braute, sier altså at han nekter straffskyld for voldtekssiktelsene.

I dag ble han fengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll. Han samtykket til fengslingen.

Nå er han altså siktet for å ha misbrukt sin stilling, for sju voldtekter, for å ha truet og lurt jenter til å ta nakenbilder av seg selv og for å ha presset flere menn for penger.