Hopp til innhold

Overlege innrømmer beføling

Den siktede anestesilegen ved Sjukehuset i Elverum benekter voldtektsanklagene, men innrømmer å ha befølt en pasient under narkose.

Video Sykehuset Innlandet, Elverum

DIREKTE KL.14: Pressekonferanse hos politiet. Den sikta overlegen skal ha forgrepet seg på ei mindreårig jente som lå i narkose på operasjonsbordet ved sjukehuset i Elverum.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den 38 år gamle overlegen som blant annet er siktet for misbruk av ei mindreårig jente i narkose på sjukehuset i Elverum har samtykket i videre varetektsfengsling. Dermed blir det ikke rettsmøte som planlagt i dag.

Innrømmer beføling

Den siktede anestesilegen ved sjukehuset i Elverum tilstått at han har utsatt en av pasientene sine for beføling under en narkose.

Det sier forsvarer Krister Øie Braute.

Han erkjenner imidertid ikke straffskyld for denne handlingen.

Samtidig er det klart at siktelsen er utvidet til å omfatte flere voldtekter på noen av de 11 jentene han har sendt SMS til.

Dette er imidertid forhold han benekter kjennskap til, sier Braute.

Den 38 år gamle legen er i dag varetektsfengsla i fire nye uker med brev- og besøksforbud, og han har samtykket i varetektsfengslinga.

Åpenhet

Politiet skal ha en pressekonferanse om saken klokka 14. Her ønsker sykehuset at politiet er så åpne som mulig om hva de mener har skjedd på operasjonsstua der den sikta overlegen jobbet.

– Det er viktig at politiet er mest mulig konkrete for å unngå spekulasjoner om hva som har skjedd, sier divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke til NRK.

Samtykket i videre varetekt

Overlegen er nå også siktet for flere voldtekter i tillegg. Det kommer fram i sakspapirene fra Hedmarken tingrett.

Gunn Gotland Bakke

Divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke ønsker at politiet skal være så åpne om mulige overgrep ved sykehuset.

Foto: NRK

Hamar fengsel

Mannen sitter i varetekt i Hamar fengsel.

Foto: NRK
Beslaglagte mobiltelefoner.

Politiet beslagla 11 mobiltelefoner hos legen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK
Politiadvokat Rolf Thoresen.

Politiadvokat Rolf Thoresen leder etterforskninga ved Hedmark politidistrikt.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Siktede har via sin forsvarer gitt politiet beskjed om at han samtykker til videre varetektsfengsling i fire uker med brev og besøkskontroll.

Dermed faller det beramma rettsmøte i Hedmarken tingrett bort, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet skal ha en pressekonferanse om saken i ettermiddag. Du kan følge den direkte på NRK.no/ho fra klokka 14.

Uvidet siktelsen

Rett før helga ble siktelsen mot den tidligere anestesilegen fra sjukehuset i Elverum utvida til å også gjelde straffelovens paragraf 192, den såkalte voldtektsparagrafen.

I berammingslista for dagens rettsmøter i Hedmarken tingrett går det tydelig fram at han er sikta for straffelovens 192, underpunkt c.

Denne lovbestemmelsen brukes mot gjerningsmenn som politiet mener har brukt vold eller trusler for å tvinge noen til å ha seksuell omgang med andre, eller på egenhånd.

Gjerningsmannen trenger altså ikke å ha gjort overgrepet selv for at det skal være straffbart etter denne lovbestemmelsen, som har ti års fengselsstraff som maksimum.

Finkjemmet datamaskiner

Politiet har de siste ukene finkjemmet mannens datamaskiner på jakt etter tekniske spor, og jo mer de har lett jo mer har de funnet. NRK fortalte i forrige uke om ett av funnene, en videofilm som legen har tatt opp mens han var på jobb som anestesilege på sjukehuset i Elverum.

Videoen viser at mannen begår et seksuelt overgrep mot ei mindreårig jente fra Hedmark mens hun ligger i narkose på operasjonsstua. Dette overgrepet skal etter det NRK kjenner til være av en mindre alvorlig art. Det rammes ikke av voldtekstparagrafen, men av en noe mildere straffebestemmelse.

Opplysningene fra tingretten peker dermed klart i mot at politiet har sikra seg mer enn denne ene filmen, altså ytterligere bevis for grove overgrep.

Kom til dekka bord

Etter det NRK får opplyst brukte politiet svært lang tid på å i det hele tatt komme på sporet av overlegen. I fjor vinter kom de første anmeldelsen fra jenter, blant annet i Engerdal, som hadde blitt forsøkt lokka til kontakt via internett og tekstmeldinger av en ukjent gjerningsmann. I nærmere et år famla politiet nærmest i blinde før de fikk hull på saken i oktober.

Da de først avslørte legen lå bevisene lett tilgjengelige. Politiets etterforskere skal ha opplevd det som å komme til dekka bord da de begynte å gå igjennom hans fire datamaskiner og 11 mobiltelefoner.

Politiet mener han har brukt mye krefter på å skjule sine spor da han var aktiv ute på nettet og via mobiltelefon, men at han har gjort tilsvarende lite for å skjule datasporene internt.

NRK har også grunn til å tro at uvidelsen av siktelsen mot overlegen dreier seg om flere voldtektstilfeller.

Flere saker fra Innlandet