Lurte til seg 68 000 narkotiske tabletter

En kvinne er dømt til samfunnsstraff for å ha lurt til seg flere titallstusen reseptbelagte tabletter ved å lyve til leger. Ifølge kvinnen var tablettene til eget bruk.

Beslaglagte tabletter hos siktet kvinne i Hamar

ESKER: Hjemme hos kvinnen fant politiet store mengder med tomme esker.

Foto: Politiet

Kvinnen i 60-årene fra Hedmarken innrømmet straffskyld.

I løpet av tre år lurte hun leger til å skrive ut resepter til henne ved å lyve for dem. Hun oppga blant annet at hun hadde en kreftsyk ektefelle eller at hun skulle på et lengre rehabiliteringsopphold i utlandet og trengte medisiner.

Kort tid etter at hun hadde oppsøkt den aktuelle legen tok igjen kontakt og fortalte at tablettene var stjålet eller at rehabiliteringen var avbrutt og hun trengte nye medisiner.

Fikk ut tusenvis av tabletter

Ved å oppgi falske opplysninger til leger fikk hun ut til sammen 40 680 tabletter Paralgin Forte, 12 550 tabletter Sobril og 4420 tabletter Vival.

Beslaglagte tablettesker hos hamarkvinne

INNRØMMER: Kvinnen innrømmet straffskyld og forklarte i retten at tablettene var til eget bruk.

Foto: Politiet

I tillegg ble hun dømt for å ha forfalsket resepter selv og brukt dem til å få ut 6050 tabletter Paralgin Forte, 2025 tabletter Sobril og 1170 tabletter Vival.

Kvinnen forklarte i retten at tablettene var til eget bruk, og solgte ingen videre. Hun sa at hun kunne for eksempel ta fem eller flere tabletter Paralgin Forte og tre Sobril-tabletter samtidig. Dette kunne hun gjøre fem ganger i løpet av én dag.

Ifølge dommen fra Hedmarken tingrett skjønner ikke kvinnen sjøl at hun kunne overleve et så omfattende og langvarig misbruk.

Slapp fengsel

En rapport fra Folkehelseinstituttet som ble lagt fram i retten konkluderer med inntaket av Paralgin Forte var så høyt i løpet av perioden at det er lite sannsynlig at en person kan ha brukt så mye.

Retten tror likevel på kvinnens forklaring og kan ikke utelukke at hun tok alle tablettene sjøl slik hun forklarte.

Aktor la ned påstand om to års fengsel, der ett år skulle gjøres betinget med en prøvetid på to år. Hedmarken tingrett valgte å dømme kvinnen til 391 timers samfunnsstraff, som må gjennomføres i løpet av ett år og to måneder.

Retten mener det er flere formildende omstendigheter i saken som at saken har hatt lang saksbehandlingstid og at kvinnen har tatt tak i sitt liv og har endret livsstil etter at hun ble pågrepet av politiet i 2014.