Hopp til innhold

Løy for å få opphold i Norge

Den tidligere Ap-politikeren Khalid Ahmed innrømmer at han løy om hvor han kom fra da han fikk opphold i Norge i 2002. Han kommer ikke fra Somalia, men fra Djibouti.

Khalid Haji Ahmed

Khalid Ahmed legger alle kort på bordet og vil ta sin straff.

Foto: Arvid Thorsgard / NRK

Den kjente politikeren innrømmer i dagens HA at han har levd med løgnen i over ti år.

– Jeg er forberedt på fengsel og vil ta min straff, sier Khalid Ahmed.

AP-politikeren Khalid Ahmed fra Hamar er sikta for falsk forklaring. Han skal ha oppgitt feil identitet da han søkte asyl i Norge i 2002.

Siktet for falsk forklaring om ID

Løgnene

Khalid Ahmed har ikke bare løyet om hvor han kommer fra. Han har også løyet om alderen.

Ahmed er fire år eldre enn han har oppgitt, født i 1975, ikke i 1979. Fornavnet hans er egentlig Khaled, ikke Khalid. Det skyldes en skrivefeil i skjemaene under asylintervjuet i 2002. Ikke hans feil direkte, men han unnlot å rette det.

Det er tre uker siden han ble avslørt. Han ble pågrepet av politiet da han skulle på fylkestingsmøte. Siden har han meldt seg ut av Arbeiderpartiet. Han er medlem av både Hamar kommunestyre og Hedmark fylkesting, og har også hatt høye verv i AUF.

Khalid Hadi Ahmed, Hamar

Khalid Ahmed har vært svært politisk aktiv. Her fra en Palestina-demonstrasjon i Hamar i november.

Foto: Knut Sveen / NRK

Sier unnskyld

Khalid Ahmed er siktet for falsk forklaring i forbindelse mesd asylsøknaden. Politiet er ferdig med sin etterforskning, og har sendt saken med ukjent innstilling til påtalemyndigheten som vil avgjør om det blir tatt ut tiltale.

– Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner. Til alle jeg har hilst på. Til myndighetene og til kongefamilien som kondolerte meg da da lillebroren min ble drept på Utøya. , sier Ahmed til HA.

Khalid Ahmed innrømmer overfor HA at han løy for å få opphold i Norge. Han visste at sjansen for å få opphold var mye større om han kom fra Somalia .

Republikken Djibouti er det minste landet på det afrikanske horn, og ligger sammenklemt mellom Eritrea, Etiopia og Somalia. Det var her, i hovedstaden som også heter Djibouti, at Ahmed og hans familie, vokste opp og bodde mesteparten av tida før han kom til Hamar.

Kan miste alt

Khalid Ahmed er forberedt på at han kan bli tiltalt, dømt til fengsstraff i noen månede, for deretter å miste statsborgerskap og oppholdstillatelse. Familien hans som kom til Norge på gjenforening da Ahmed fikk opphold, risikerer også å måtte forlate Norge.

–Jeg håper jeg kan få sjansen til å søke om opphold på nytt. Selv om det jeg har gjort er galt, har jeg ikke gjort noe kriminelt mot andre personer. Jeg har gjort noe kriminelt for å beskytte meg selv, sier han til HA.

Khalid Ahmed sier løgnene har ligget som en stein i magen i alle år.

– Jeg har svært dårlig samvittighet, men jeg har det faktisk bedre nå når jeg har fortalt sannheten enn da jeg levde med løgnen, sier han.

Flere saker fra Innlandet

Rektor Peer JAcob Svenkerud ved Høgskolen i INnlandet

Høgskolen i Innlandet kan bli universitet: – En stor dag

Sivert Refsdal

Sivert har 20 seksere

NRK anbefaler