Khalid har meldt seg ut av Arbeiderpartiet

Det er Hamar Arbeiderblad som melder at Hamar-politikeren Khalid Haji Ahmed har meldt seg ut av Arbeiderpartiet. Han har også søkt om fritak fra sine verv i politikken.

Khalid Haji Ahmed

Khalid Haji Ahmed har meldt seg ut av Arbeiderpartiet.

Foto: Arvid Thorsgard / NRK

– Jeg fikk beskjed sent onsdag kveld om at han har meldt seg ut, sier leder i Hedmark arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth.

Hun sier til Hamar Arbeiderblad at hun samtidig ble informert om at Ahmed har søkt om fritak fra sine politiske verv i Hamar kommune og i Hedmark fylkeskommune.

– Denne avgjørelsen har han tatt selv og vi tar det til etterretning, sier Lilleøkseth til NRK.

Hva gjør dere videre i saken?

– Han har valgt selv å melde seg ut av Arbeiderpartiet og er ikke lenger medlem.

Lilleøkseth sier videre at Khalid Haji Ahmed bærer preg av den alvorlige saken, men at han etter forholdene har det bra.

Siktet for falsk forklaring

Onsdag ble det klart at Ap-politikeren er sikta for falsk forklaring til utlendingsmyndighetene i forbindelse med søknad om asyl. Det er en sak som går tilbake til 2002.

Det er Khalids identitet det er spørsmål om og politiet i Oslo ser nå nærmere på dokumentene i saken.

– Vi vil ikke si mer om hva vi har av bevis, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Brita Røkenes.

Se mer om saken i tv-innslaget under:

AP-politikeren Khalid Ahmed fra Hamar er sikta for falsk forklaring. Han skal ha oppgitt feil identitet da han søkte asyl i Norge i 2002.

Siktet for falsk forklaring om ID

Politiet innstiller på tiltale

Hamar Arbeiderblad melder at etterforskningen er avsluttet og at saken er sendt til statsadvokaten for videre behandling.

– Vi vet nå at politiet har innstilt statsadvokaten om å tiltale Ahmed for brudd på straffelovens paragraf 166, falsk forklaring, sier Ahmeds advokat Eivor Øen til HA.

Dersom den innstillingen følges, betyr det rettssak og mulig fengselsstraff på mellom 45 dager og tre måneder.

Dersom Khalid Haji Ahmed skulle bli kjent skyldig i falsk forklaring, kan han risikere å miste sitt norske statsborgerskap og å bli sendt ut av landet. Det kan også få følger for familien til Ahmed, som kom til Norge etter søknad om familiegjenforening.

– Tror han ønsker å skjerme Arbeiderpartiet

Thomas Langeland Jørgensen, leder i Hamar Arbeiderparti, sier at de som venner av Khalid vil støtte ham i tida som kommer, men at de som parti ikke har noen forpliktelser.

– Vi kan jo heller ikke gjøre noe annet enn å ta dette til etteretning og jeg tror han har valgt å melde seg ut for å skåne Arbeiderpartiet, sier Langeland Jørgensen.

Han legger allikevel vekt på at dette er en alvorlig sak dersom det viser seg å være sant, det Ahmed nå er siktet for.

– Det er i så fall et stort tillitsbrudd, sier han.

Har også tidligere vært ute i hardt vær

Også i november i fjor stormet det rundt Khalid Haji Ahmed. Partiet diskuterte eksklusjon etter at han hadde deltatt i en diskusjon på Facebook der det dukket opp hetsende kommentarer mot jøder.

– Med en slik sak for så kort tid siden, blir det tøft å stå i dette nå. Det blir et stort medietrykk for ham, så det er helt sikkert slitsomt, sier Langeland Jørgensen.

Se mer om saken i tv-innslaget fra november:

Kommunestyrerepresentanten Khalid Haji Ahmed er ikke lenger ønska i Hamar Arbeiderparti.

Ap vil ekskludere Khalid Haji Ahmed

Aktiv i lokalpolitikken

Khalid Hadi Ahmed, Hamar

Khalid Haji Ahmed har engasjert sterkt i menneskerettigheter. Her i en demonstrasjon til støtte for Hamars vennskapsby på Gaza.

Foto: Knut Sveen / NRK

Khalid Haji Ahmed har vært aktiv i AUF og i Arbeiderpartiet i mange år. Sammen med to yngre brødre var han på Utøya 22. juli 2011, en av dem ble drept i terrorangrepet.

Etter Utøya var Khalid Haji Ahmed en samlende skikkelse for pårørende og overlevende i Hedmark.

Khalid har tidligere fortalt til NRK at det han har opplevd at de overlevende etter 22. juli har vist stor styrke. Han tror det å lære seg å akseptere skjebnen er viktig for å kunne vise styrke og leve videre.

– Man får styrke når man aksepterer virkeligheten. At man aksepterer at man ikke kan gå tilbake i tid og forandre det som har skjedd, forklarer Khalid.

Ett år etter de grufulle hendelsene har han ett ønske for framtida i Norge.

– Det viktigste for meg er at vi kan leve trygt, og at vi respekterer hverandre og lærer av det som har skjedd, sier Khalid.

Tilbake på Utøya ett år etter, se mer i tv-innslaget.

Khalid Haji Ahmed skal minnes broren som han mistet på Utøya

Khalid skal minnes broren på Utøya