Hopp til innhold

UNE snur – Utøya-offer får statsborgerskap likevel

Mubarak Ahmed Taleb (25) fra Hamar får bli i Norge likevel. Familien løy om hvilket land de kom fra, men Mubarak var under 18 år da det skjedde.

Mubarak Ahmed Taleb

TERROROFFER BLIR IKKE SENDT UT LIKEVEL: Mubarak Ahmed Taleb fotografert ved Utøya.

Foto: Priv.

– Jeg trodde det var en forsinket julegave som kom i posten, sier Mubarak om vedtaket, som han fikk beskjed om i dag tidlig.

– Jeg er så glad at jeg ikke vet hva jeg skal si. Nå har jeg mulighet til en ny start i livet, sier han.

Taleb og søsteren hans mistet statsborgerskapet etter at det ble avslørt at foreldrene løy om hvor de egentlig kom fra. De hadde oppgitt Somalia, men Djibouti viste seg å være det korrekte.

Var på Utøya

Ahmeds eldste bror, den tidligere Ap-politikeren Khaled Ahmed Taleb, ble sammen med faren sendt til hjemlandet Djibouti i sommer. Faren døde etter fem dager. Ahmed var på Utøya i 2011 sammen med sine to brødre. Ismail Haji Ahmed ble drept i terrorangrepet.

Nå har altså UNE snudd i saken, og Mubarak kan dermed bli Norge.

Mubarak har helt siden terrorangrepet slitt med store psykiske problemer. Etter at han mistet statsborgerskapet i 2015 har han også mistet muligheten til terapi og behandling.

– Hvilke utdannings- og yrkesmuligheter ser du for deg nå?

– Jeg vet rett og slett ikke. Nå skal jeg roe meg ned i to uker. Jeg sliter veldig med ettervirkningene etter Utøya, og vet ikke hva jeg kan få til. Men nå har jeg kjempemuligheter til en ny start i livet, og kan få behandling.

– Kan få følger for andre saker

Jostein Løken, advokat

FIKK MEDHOLD: Advokat Josten Løken.

Foto: Moment Studio

– Denne avgjørelsen er svært gledelig. Mubarak og søsknene hans var barn da de kom til Norge, og det hadde vært svært urimelig hvis de skulle straffes på denne måten, sier Mubaraks advokat, Jostein Løken.

– Det har vært en prøvelse å holde på med dette i mange år, vi har hele tiden ment at vi har jusen på vår side.

– Kan denne saken få følger for liknende saker?

– Det tror jeg absolutt. Det er en interessant rettsutvikling på dette feltet for tiden. Dette får folk ut i arbeid og i gang med utdanning. De kan bli med og bygge velferd i Norge, som et alternativ til å leve en ørkesløs tilværelse.

Oppsikt i utlandet

Saken til familien Taleb har vakt oppsikt i utenlandske medier, og er tidligere blitt omtalt i både Washington Post, The Guardian og Le Monde. Det har også blitt arrangert demonstrasjoner både i Hamar og Oslo til støtte for familien.